STANDARD: Privredna komora Austrije bi morala više da štedi!

Ozbiljne prozivke

STANDARD: Privredna komora Austrije bi morala više da štedi!

Austrija -
Institucija kojoj predsedava Kristof Lajtl finansira se tipično državno-birokratski. Do sada su bili neuspešni svi pokušaji da se snizi članarina Privrednoj komori i da se ona štedljivije ponaša, navodi Standard

BEČ - Kristof Lajtl (Christoph Leitl), predsednik Privredne komore Austrije, stalno ponavlja da Ausrtrija mora da eliminišei birokratiju i iskaže veću poslovnu efikasnost. Sada je Lajtl postao meta napada, karikatura u socijalnim mrežama. Čovek koji deli lekcije o poslovnoj efikasnosti već 14 godina predsedava Privednoj komori, instituciji koja se hrani obaveznom članarinom svih austrijskih preduzeća, ukazuje bečki dnevni list Standard.

Način određivanja visine članarine za Privrednu komoru je prilično komplikovan. Postoje dve vrst članarine, a jednu od njih, tzv. "Kammerumlage 2", moraju da plaćaju sva preduzeća, bez obzira na visinu profita. Samo iz ovog izvora Privredna komora dobija godišnje više od 300 miliona evra prihoda.

Institucija kojoj predsedava Kristof Lajtl finansira se tipično državno-birokratski. Do sada su bili neuspešni svi pokušaji da se snizi članarina Privrednoj komori i da se ona štedljivije ponaša. Standard podseća da Austrija ima najskuplji privredno-komorski sistem na svetu, čiji je ukupan budžet dosegao milijardu evra. Devet pokrajinskih komora moglo bi da se ukine, ali Lajtl to ne može da uradi, jer su one odlično "parkiralište" za političke istomišljenike.

Njihove komorske rukovodeće pozicije su radna mesta niskog rizika sa neverovatno dobrim platama i penzijama. Reforma promocije austrijske privrede bi morala da zahvati i sistem austrijskih trgovinskih predstavništava. Njih je danas 76, širom sveta. Godišnje koštaju 70 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track