GUDENUS: Dugove koje je u Beču napravila Renate Brauner vraćaće i naši unuci!
Foto: Dragana Udovicic

Oštre kritike

GUDENUS: Dugove koje je u Beču napravila Renate Brauner vraćaće i naši unuci!

Austrija -
Tokom svog mandata, za samo osam godina, gradska ministarka finansija Braunerova nagomilala je 4,1 milijardu evra novog duga. Ovo je skandal koji ne pogađa samo nas, nego i našu decu, kao i decu naše dece, kaže Johan Gudenus

BEČ - Četvorostuko povećanje ukupnog duga grada Beča u poslednjih sedam godina je tema koju Slobodarska partija (FPÖ) koristi kao glavni argument u napadima na gradsku vlast socijaldemokrata (SPÖ) i Zelenih.

Johan Gudenus (Johann Gudenus, FPÖ) vođa slobodarskog odborničkog kluba u Beču, podsetio je u bečkom parlementu da Grad ne prestaje da gomila dug. Sa 1,395 milijardi evra u 2007. dug će se do kraja 2015. godine popeti na 5,5 milijardi evra. Sad, na kraju 2014. godine, bečki dug iznosi 4,9 milijardi evra.

"Tokom svog mandata, za samo osam godina, gradska ministarka finansija Braunerova (Renate Brauner, prim.aut.) je nagomilala 4,1 milijardu evra novog duga. Ovo je skandal koji ne pogađa samo nas, nego i našu decu, kao i decu naše dece, koji će sve to morati debelo da plate!“, izjavio je Gudenus.

Na meti teških optužbi... Renate Brauner
Na meti teških optužbi... Renate Brauner

Vodeći odbornik FPÖ kritikuje gradsku vlast i zbog povećanja brojnih gradskih taksi. Umesto da se građani rasterete, oni sad moraju da plaćaju šest odsto više stanarine u starijim opštinskim stanovima, a za deset odsto veće stanarine u novijim opštinskim stanovima. Grad sada naplaćuje deset odsto više za odvoz smeća, te takođe deset odsto više za kanalizaciju. Hoteli moraju da plaćaju 14 odsto veću gradsku taksu, dok se za 15 odsto povećao pokrajinski deo TV pretplate za ORF.

Lestvica gradskih poskupljenja tu ne prestaje: za 16 odsto je porasla cena gasa iz gradskog gasovoda, za 22 odsto cena karata za gradski prevoz (osim godišnjih), za 27 odsto topla voda i grejanje iz gradskih toplana, za 30 odsto ulaznice za gradska kupališta, za 39 odsto cena vode iz vodovoda, za 65 odsto takse za vlasnike pasa, za 67 odsto listići za kratkotrajno parkiranje u Beču, za 178 odsto porez za bečku podzemnu železnicu, a za čak 1.875 odsto taksa za ugostiteljske objekte koji žele da goste služe i u baštama odnosno za stolovima na trotoarima.

"Ministarka finansija je pričala 20 minuta o svemu i svačemu, samo ne o budžetu. Mnogo je govoreno, ali je malo rečeno“, kritikuje Gudenus. On takođe odbacuje argumente Braunerove da grad uveliko investira, i to anticiklički, upravo u vreme krize.

"Subvencije nisu investicije“, kaže Gudenus, dodajući da Grad svojim subvencijama ne uspeva da smanji cifru od 39.000 Bečlijki i Bečlija koji žive ispod granice siromaštva, kao ni brojku od 130.000, koliko je, rekordno, nezaposlenih sada u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track