MIKL-LAJTNER PORUČILA DŽIHADISTIMA: Ovde niste sigurni!
Foto: Orf I Printskrin

Austrija u borbu protiv ekstremista

MIKL-LAJTNER PORUČILA DŽIHADISTIMA: Ovde niste sigurni!

Austrija -
Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner ponovila je da će svi koji odlaze u džihad biti krivično gonjeni, da će im biti ukinuta socijalna primanja, i oduzeto državljanstvo

BEČ - "Austrija će se odlučno boriti protiv džihadista, i neće tolerisati njihovo delovanje na svojoj teritoriji. Naša poruka njima je: 'Ovde niste sigurni!'", izjavila je austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) za astrijske medije.

Ona se oglasila povodom nedavne velike racije i hapšenja radikalnih islamista u Beču, Gracu i Lincu, u kojoj je bilo angažovano 900 austrijskih policajaca, privedeno 13 osoba, a još 16 osumnjičeno za delovanje u džihadističkoj terorističkoj mreži.

Na pitanje novinara zašto je austrijska država tek sada preduzela akciju iako se zna da radikalni islamisti već godinama deluju u Austriji, ministarka je odgovorila da je bile neophodno sakupiti čvrste dokaze, kako bi se krenulo u akciju.

"Austrijska policija već 15 godina prati radikalne ekstremiste. Različite službe mesecima su u akciji prikupljanja podataka, a mnoge smo dobili i od muslimanske zajednice u Austriji. Ti podaci su analizirani, procejnivani, obrađivani, određene osobe su praćene mesecima, a ne zaboravite da je kalifat proglašen tek ovog leta.", pojasnila je Lajtnerova.

Ona je izjavila da je uhapšeni Mirsada Omerovića iz Tutina, označen kao "propovednik mržnje" austrijska policija već duže vreme držala na oku.

"Konačno smo prikupli dovoljno dokaza kako bi državno tužilaštvo moglo da pokrene istragu. Ne možemo da hapsimo ljude samo zato što su sumnjivi. Ako ih uhapismo prerano i bez osnova, moramo ih pustiti na slobodu", oblasnila je Lajtnerova.

Ministarka je ponovila da će svi koji odlaze u džihad biti krivično gonjeni, da će im se biti ukinuta socijalna primanja, i oduzeto državljanstvo.

"Do sadase državljanstvo oduzimalo samo ako se neko priključi stranoj vojsci. Od iduće godine to želimo da proširomo. Ali to je moguće samo ako postoji dvojno državljanstvo, jer prema Sporazumu UN niko ne sme biti apatrid", naglasila je Mikl-Lajtner.

Pod prismotrom još 150 osoba uglavnom Čečena, Turaka i Bosanaca

Mikl-Lajtnerova objašnjava da postoji piramida radikalizacije u Austriji. Na njenom dnu je oko hiljadu ljudi koji se interesuju za radikalne ideje ili su sa njima već u kontaktu, preko fejsbuka i na druge načine. Prema vrhu se, prema ministarki, ova piramida naglo sužava, sa oko 150 džihadista koji ili žele da se bore u Siriji, ili su ć tamo, ili su se već odatle vratili. Osim ovih uhapšenih lica, policija istražuje još 150 džihadista i to su u prvom redu Čečeni, Turci i Bosanci, koji su regrutovani u Austriji."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track