UDAR NA DŽEP BOGATIH: Socijaldemokrate izglasale uvođenje poreza za milionere!

Završen kongres SPÖ

UDAR NA DŽEP BOGATIH: Socijaldemokrate izglasale uvođenje poreza za milionere!

Austrija -
Velikom većinom glasova delegati Socijaldemokratske partije Austrije prihvatile su svih 11 partijskih smernica a između ostalog i uvođenje poreza na nasledstvo i poklone

BEČ - Kancelar Verner Fajman je nakon šamara od partijskih delegata, koji su ga popdržali sa nepunih 84 odsto glasova za reiszbor na mesto predsednika Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), zatvorio je redovni partijski kongres koji se održao ovog vikenda.

Socijaldemokrate su velikom većinom glasova prihvatile svih 11 glavnih partijskih smernica. Između ostalog, SPÖ zahteva uvođenje poreza za milionere, poreza na nasledstvo i poklone. Oni se zalažu i za uvođenje celodnevnih škola koje će biti jedinstvene tokom čitavog obaveznog školovanja. Sada se deca usmeravaju već posle četvrtog razreda, u gimnazije ili druge vrste škola.

Pored toga, socijaldemokrate odbacuju odredbe o investicionoj zaštiti na pregovorima EU sa SAD, i zalažu za minimalnu kvotu od 40 odsto žena na listama delegata i kandidata partije. Na kongresu SPÖ odlučeno je da se ubuduće na zahtev 10 odsto članstva, a ne kao do sada 15 odsto, može anketirati partijsko članstvo o određenom pitanju.

Delegati su podržali i zahteve omladinske organizacije SPÖ o dekriminalizaciji konzumacije kanabisa (marihuane). Socijaldemokrate nisu, kao što je to već izjavila partija NEOS, zagovornici legalizacije marihuane, ali su prihvatili ideju svojih mladih članova da one koji puše marihuanu ne treba kažnjavati, već delovati preventivno protiv zavisnosti od droga i lečiti one koji su već postali ovisnici. Osnovana je posebna radna grupa koja treba da uradi predloge kako pravno sprovesti dekrimininalizaciju kanabisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track