GRAC: Osmorici džihadista produžen pritvor!
Foto: Kurir.rs

Borba protiv terorizma

GRAC: Osmorici džihadista produžen pritvor!

Austrija -
Omerović je, prema pisanju austrijske štampe, glavni osumnjičeni i njemu se pripisuju direktne veze sa vođama Islamske države

BEČ - Krivični sud u Gracu doneo je danas odluku o određivanju istražnog pritvora za osmoricu osumnjičenih džihadista uhapšenih u okviru prošlonedeljne velike policijske akcije. Tokom policijske akcije uhapšeno je 14 osumnjičenih džihadista, među kojima je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina.

Sud u Gracu odredio je istražni pritvor osmorici osumnjičenih, ne navodeći njihova imena, uz obrazloženje da postoji opasnost od bekstva, zataškavanja tragova i uticanja na svedoke.

Kod četvorice sud je odbacio zahtev tužilaštva za istražnim pritvorom i oni su pušteni na slobodu, a za još dvojicu se očekuje odluka suda.

Tužilaštvo u Gracu naložilo je hapšenje lica osumnjičenih za udruživanje u teroristočku organizaciju, regrutovanje mladih ljudi za rat u Siriji, objasnio je portparol ove institucije Hansjerg Baher.

Omerović je, prema pisanju austrijske štampe, glavni osumnjičeni i njemu se pripisuju direktne veze sa vođama Islamske države.

On je, navodno, u Beču delovao na regrutovanju mladih džihadista, učestvovao u finansiraju Islamske države, te je nameravao da se, neposredno pre hapšenja, pridruži ovoj teroristočkoj organizaciji.

Omerović je u petak tražio prekid saslušanja, i odbio da do daljnjeg odgovara na pitanja istražitelja. On i njegov advokat sada čekaju šta će učiniti vlast. Sudski organi u Beču sutra treba da odluče da li će mu produžiti pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track