PROSTITUTKA POBEDILA SISTEM: Odlično je integrisana i neće biti proterana iz Austrije!
Foto: Rojters

Ustavni sud odlučio

PROSTITUTKA POBEDILA SISTEM: Odlično je integrisana i neće biti proterana iz Austrije!

Austrija -
Ustavni sud smatra da prethodne sudske odluke nisu u obzir uzimale dobru profesionalnu integraciju ove žene, a neki mediji su ironično dodali da se ona i bukvalno blisko integrisala sa drugim građanima Austrije

BEČ - Ženi poreklom iz Nigerije, koja legalno radi i zarađuje kao prostitutka, Ustavni sud Austrije je odobrio da ostane u zemlji, iako je prethodno više puta odbijan njen zahtev za političkim azilom. Ustavni sud je tako ukinuo odluku o proterivanju ove žene iz Austrije, koju je doneo Savezni upravni sud u Beču. Ustavni sud smatra da je odluka upravnog suda o proterivanju protivustavna i zato što se njom krše osnovna ljudska prava ove Nigerijka.

Ona je pre deset godina došla u Austriju, te odmah zatražila azil. Izjavila je da je njen muž umro naprasno, nakon što je popio neke lekove. Njegovi rođaci i komšije su optužili ženu da ga je ubila, pa je morala da pobegne iz Nigerije.

Mesec dana po dolasku u Austriju, dobila je policijsku dozvolu da radi kao prostitutka. Godinu dana kasnije, dobila je prvu sudsku odluku da joj se odbija zahtev za azilom. Nigerijka se žalila na ovu odluku. Tek u jesen 2012. dobila je drugu, takođe negativnu sudsku odluku i novi nalog za napuštanje Austrije.

Ustavni sud smatra da država nije smela da dozvoli da relativno jednostavan postupak traje osam godina. Pored toga, žena u Austriji nije radila ilegalno i praktično se samostalno izdržava. Većinu zarade dobija prostitucijom, a još 290 evra mesečno od jedne socijalne institucije. Ustavni sud takođe smatra da prethodne sudske odluke nisu u obzir uzimale dobru profesionalnu integraciju ove žene (neki mediji su ironično dodali da se ona i bukvalno blisko integrisala sa drugim stanovnicima Austrije).

Savezni upravni sud mora sada da donese ponovo odluku u skladu sa presudom Ustavnog suda. Eksperti smatraju da je moguće da žena dobije "Dozvolu o boravku plus", koja će joj dati mogućnost i da bude nesamostalno zaposlena u Austriji, to jest da se zaposli u nekom drugom zanimanju, da radi u preduzeću.

(M. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja