BUMERANG AUSTRIJI: Tolerisali slanje oružja mudžahedinima u BiH, sad im se vraća!
Foto: AP

Džihadisti sada u njihovom dvorištu

BUMERANG AUSTRIJI: Tolerisali slanje oružja mudžahedinima u BiH, sad im se vraća!

Austrija -
Elfatih H., tadašnji sudanski diplomata u Beču, godinama je neometano iz Austrije organizovao da se novac i oružje iz Saudijske Arabije prebacuje u BiH, piše bečki Kurir

BEČ - Bečka salafistička scena i teroristička organizacija Islamska država usko su povezane sa ratom u Bosni i Hercegovini devedesetih, tvrdi bečki Kurir povodom prošlonedeljnog hapšenja 14 lica osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističke organizacije, među kojima je glavni osumnjičeni Tutinac Mirsad Omerović.

U članku se navodi da su "stare veze iz rata u Bosni sada stupile u službu sirijske terorističke organizacije IS". To su potvrdili i austrijski organi, prema kojima najjača veza IS ide preko Bosne. Razlog zašto je upravo Bosna glavna ranžirna stanica džihadista u ovom delu Evrope je u tome što je Austrija svojevremeno, tokom raspada SFR Jugoslavije bila upletena u rat u BiH.

Kurir citira izveštaj Međunarodnog suda za ratne zločine, u kom se navodi da se na strani Alije Izetbegovića borila jedinica mudžahedina, sastavljena pretežno od stranih boraca. Njih je regrutovao Osama Bin Laden, i obučavao u Sudanu.

Elfatih H., tadašnji sudanski diplomata u Beču, godinama je neometano iz Austrije organizovao da se novac i oružje iz Saudijske Arabije prebacuje u BiH.

"Posle rata u BiH muslimanska vlada u Sarajevu htela je da se oslobodi stranih plaćenika, zbog čega im je oduzela bosanske pasoše. CIA je takođe počela lov na ove 'božije ratnike' koji su u međuvremenu postali uzgajivači ovaca, te neke od njih poslala u Gvantanamo.

Ubrzo je i Austrija shvatila da joj je sudanski diplomat Elfatih H. nepotreban balast, pa je dobio zabranu boravka u Austriji", piše Kurir.

Preostali džihadisti ipak su neometano nastavili da deluju u nekoliko sela u BiH. Veza sa austrijskim sledbenicima Osame bin Ladena ostala je netaknuta preko jedne bosanske omladinske organizacije i radikalnih propovednika, navodi Kurir.

Prema istrazi austrijske Savezne službe za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT), radikalni islamisti iz Austrije su poslednjih godina stupili pod zastavu IS.

BVT podvlači da salafistička sela u Bosni imaju značajnu ulogu u regrutovanju Austrijanaca za potrebe Islamske države.

"Ta sela doprinose značajno etabliranju subkultura, to jest paralelnih društava i često ih posećuju lica iz Austrije", stoji u izveštaju austrijske službe.

Među posetiocima takvih mesta bio je i produžena ruka Bosnića u Beču Mirsad Omerović, zvani Ebu Tejma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track