KRENULO IM: Miterlener digao rejting narodnjacima!
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

Imidž ÖVP sve bolji

KRENULO IM: Miterlener digao rejting narodnjacima!

Austrija -
Iako Socijaldemokratska partija Austrije trenutno ima stabilnih 25 procenata podrške birača, njen njen lider, kancelar Verner Fajman izgubio je deo partijskih glasača

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) poslednjih nedelja uspela je konačno da poboljša svoj imidž. Da se sada sprovedu izbori, ÖVP bi bila za tri procenta ispred Socijaldemokratske partije (SPÖ), kao i Slobodarske partije (FPÖ). Kada se to prevede u brojke Narodnjaci bi danas dobili 28 odsto, a socijaldemokrate i slobodarci po 25 odsto glasova, pokazuje anketa agencije Junik Riserč (Unique Research), izrađena za dnevni list Hojte (Heute).

Narodnjacima je vetar u leđa očigledno dao Rajnhold Miterlener zvani Đango, savezni ministar privrede i nauke, koji je 1. septembra ove godine postao predsednik partije i vicekancelar, nakon što je ostavku dao Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) prethodni zamenik predsednika vlade i ministar finansija. U avgustu, neposredno pre Špindelegerove ostavke, ÖVP je imala čak devet odsto manju podršku u javnosti nego sada. U to vreme za nju bi glasala svega petinu austrijskih glasača.

Iako trenutno Socijaldemokratska partija ima stabilnih 25 procenata podrške, njen njen lider, kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) izgubio je deo partijskih glasača i prošlog vikenda izabran za predsednika partije sa nepunih 84 odsto glasova delegata. Drugim rečima, Fajmana ni u vlastitoj partiji svaki šesti ne želi za šefa.Kada bi se u Austriji predsednik vlade birao direktno, Fajman ne bi "prošao" već bi bio izabran Miterlener, kaže najnovija anketa.

U ovom ternutku, 26 odsto glasačkog tela izjavljuje da bi za njih Miterlener bio najbolji kancelar, dok Fajmana za kancelara želi 21 odsto građana. Na trećem mestu je Hajnc-Kristijan Štrahe, lider FPÖ-a, koji bi dobio 16 odsto, da se za kancelara glasa direktno. Štraheova Slobodarska partija ima trenutno za jedan procenat manju podršku nego u septembru. FPÖ je sa 26 odsto pao na 25 odsto.

Tim Štronah pao na 0 odsto podrške!Zeleni danas mogu računati sa 12 odsto glasačke podrške (jedan odsto više nego u septembru), a NEOS sa osam odsto (minus od dva odsto). Tim Štronah (Team Stronach) je sam sebe definitivno skinuo sa političke scene. Za petu po veličini od ukupno šest partija u austrijskom Saveznom parlamentu sada ne bi glasao skoro niko (nula odsto), dok je u septembru to još htelo oko dva odsto svih glasača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja