AMBASADOR NEČAJEV: Zapad i dalje protiv Rusije koristi to što je Putin radio za KGB!

Retorika Hladnog rata

AMBASADOR NEČAJEV: Zapad i dalje protiv Rusije koristi to što je Putin radio za KGB!

Austrija -
Vladimir Putin je, kako kaže, bio dobro obučeni državni službenik i to nema nikakve veze sa aktuelnom ukrajinskom krizom

BEČ - Ambasador Rusije u Austriji Sergej Nečajev smatra da zapad vodi informativni rat protiv Moskve.

On je, na medijskom skupu u Leh am Arlbergu, istakao da zapadni mediji značajne informacije i realnosti o konfliktu u Ukrajini prikazuju iskrivljeno ili u potpunosti skrivaju.

Nečajev je naglasio da je zabrinjavajuće da retorika Hladnog rata još uvek nije pevaziđena, te kao primer naveo da se uvek ponavlja KGB prošlost predsednika Vladimira Putina.

Putin je, prema Nečajevu, bio "dobro obučeni državni službenik“, i to nema nikakve veze sa aktuelnom ukrajinskom krizom.

"Malo smo umorni od lekcija koje nam se dele iz pojedinih država. Ono što se dešava u Ukrajini je tragično, ali to je unutrašnjopolitička kriza, a Rusija nije ni u kakvom konfliktu sa Ukrajinom. Da Evropljani nisu priznali protivzakoniti državni udar možda ne bi došlo do ove velike krize“, ističe ruski ambasador.

Strane u konfliktu, prema njegovim rečima, moraju stupiti u dijalog, a to znači da za pregovarački sto moraju da sednu vlasti iz Kijeva i sa istoka zemlje.

Nečajev je naglasio da je potrebno da Evropa razgovara sa vlastima u Kijevu, dodajući da je Moskva spremna da navede predstavnike istoka na dijalog.

On je ponovio i kritike na račun sankcija ocenjujući da će se one zasigurno osetiti, ali da neće biti postignuti ciljevi da se u Rusiji podstrekava nezadovoljstvo i izdejstvuje promena vlasti.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Evropskom parlamentu Ojgen Frojnd (Eugen Freund) ocenio je da se Evropa mora prilagoditi jednoj novoj Rusiji, dodajući da se nažalost krećemo unazad ka Hladnom ratu.

Austrijski ekspert Gerhard Mangot ne veruje u delotvornost sankcija EU, ukazujući da kaznene mere nisu do danas dovele do bilo kakvih promena ruske politike prema Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track