OD PROVALNIKA DO SINDIKALCA: Austrijski kralj lopova osniva sindikat robijaša!
Foto: Facebook

Menja delatnost

OD PROVALNIKA DO SINDIKALCA: Austrijski kralj lopova osniva sindikat robijaša!

Austrija -
Satnice u austrijskim zatvorima iznose između 5,61 i 8,41 evra bruto, ali svega jedan do jedan i po evro neto

BEČ - Ernst Štumer (Ernst Stummer), samoproklamovani "kralj lopova“, koji je zbog više stotina delikata u zatvoru proveo više od 30 godina, sada je došao na ideju da osnuje sindikat zatvorenika, čiji će glavni zadatak biti borba za povećanje plata 5.500 austrijskih prestupnika.

Štumer smatra da zatvorenici, koji, u skladu sa austrijskim zakonom, u kaznenim ustanovama moraju da rade, imaju premale plate. Za razliku od Nemačke, u kojoj se zatvorenici bore za zakonski definisane minimalne plate (Mindestlohn), u Austriji se plate zatvorenika svake godine povećavaju za nekoliko centi, u skladu sa tarifnim indeksom.

Tako će 2015. godine zatvorenici, u zavisnosti od posla koji obavljaju, moći da očekuju 12 do 18 centi više po satu. Problem je, prema Štumerovim rečima, u tome što se na primeru neto plate povećanje uopšte ne oseti. Satnice u austrijskim zatvorima iznose između 5,61 i 8,41 evra bruto, ali svega jedan do jedan i po evro neto. Ostatak uzima zatvor na ime smeštaja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti (Arbeitslosenversicherung).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track