DOBILA I ODŠTETU: Porodilji dali otkaz, Radnička komora je vratila na posao!

Kažnjen bahati poslodavac

DOBILA I ODŠTETU: Porodilji dali otkaz, Radnička komora je vratila na posao!

Austrija -
Poslodavac je najpre ovu radnicu premestio iz Beča u filijalu u Parndorfu, 40km od Beča, iako za ovo nije imao dozvolu Radničkog saveta

BEČ - Uz pomoć Radničke komore (AK) jedna napravedno otpuštena Bečlijka je vraćena na posao, a dobila je i odštetu od 16.000 evra. Mlada majka je nakon porodiljskog bolovanja najpre premeštena iz jedne bečke filijale u Parndorf, a nedugo potom je i otpuštena. Radnička komora je podnela tužbu protiv poslodavca i izborila pobedu za mladu Bečlijku.

Po isteku porodiljskog bolovanja žena je podnela zahtev za takozvani "Elternteilzeit“. U Austriji, novopečene majke i očevi, dok dete ne napuni 4 ili 7 godina, imaju pravo na smanjeni broj radnih sati ili fiksno radno vreme, kako bi lakše uskladili poslovne i porodične obaveze.

Žena je zatražila je od firme da radi samo jutarnje smene (6-14h), kako bi kasnije mogla da se posveti detetu. Poslodavac je najpre premestio iz Beča u filijalu u Parndorfu, 40km od Beča, iako za ovo nije imao dozvolu Radničkog saveta. Istovremeno je novopečenoj majci ukinut doprinos koji je u Beču dobijala, pa joj je na taj način smanjena i plata.

Iako se nije slagala sa šefovom odlukom, žena je počela da radi u Parndorfu, ali je slučaj prijavila Radničkoj komori, koja je u njeno ime podnela tužbu u kojoj traži poništavanje premeštaja i odštetu zbog diskriminacije. Vrhovni sud je presudio u njenu korist i presuda je pravosnažna.

Otkaz koji je radnica od firme dobila nakon što je odbila da svakodnevno odlazi u Parndorf, ovom presudom je proglašen nevažećim, a ženi je vraćeno radno mesto u Beču. Ona je dobila 16.000 evra na ime neisplaćenih plata i odštete. Trenutno je ponovo na porodiljskom bolovanju, nakon čega će imati pravo na radno mesto u Beču, saopštila je Radnička komora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja