SKANDAL: U apotekama širom Evrope prodaju sumnjive lekove!
Foto: Shutterstock

Lažirane studije i dozvole

SKANDAL: U apotekama širom Evrope prodaju sumnjive lekove!

Austrija -
Agencije za zdravstvo i sigurnost ishrane saopštila je da se na austrijskom tržištu nalazi šest medikamenata, sa lažnim podacima. Ne isključuju mogućnost da se ove tablete prodaju na teritoriji cele Evrope, pa čak i sveta.

BEČ - Kontrola, koju je sprovela francuska Služba za lekove (ANSMS), pokazala je da su mnogobrojne studije, koje odobravaju da se neki lek pusti u prodaju, zapravo falsifikovane. Radi se o studijama za „generičke“ lekove, odnosno legalne kopije već postojećih medikamenata, koji imaju slično dejstvo kao i originali. Neki od ovih lekova su u opticaju i na austrijskom tržištu.

Prema saopštenju austrijske Agencije za zdravstvo i sigurnost ishrane (AGES) na austrijskom tržištu se nalazi šest medikamenata, za koje su podaci lažirani. Međutim, iz ove agencije naglašavaju da do sada nemaju nikakvih informacija da ovi lekovi predstavljaju opasnost po zdravlje njihovih korisnika. Ne isključuju mogućnost da se ove tablete prodaju na teritoriji cele Evrope, pa čak i sveta.

Služba za nadgledanje lekova naglašava da se pomenuti medikamenti već godinama prodaju i da do sad nema dokaza o njihovom lošem uticaju po zdravlje ili smanjenom derjstvu. Testiranje sumnjivih lekova uradila je indijska firma „GVK Bio“. Proverom njihovih studija, francuske kontrolne službe ustanovile su da se pojedinim rezultatima delimično manipulisano. Indijska firma međutim odbacuje optužbe.

Zbog ovih saznanja moglo bi doći i do povlačenja nekoliko lekova u Austriji i više od 100 u Nemačkoj.

Spisak spornih lekova koje proverava AGES

- Nebivolol G.L. 5 mg - Tabletten, G.L. Pharma, Zul.-Nr.: 1-27947,- Nebilan 5 mg Tabletten, G.L. Pharma, Zul.-Nr.: 1-28256,- Venlafaxin Bluefish 75 mg, 150 mg Hartkapseln, retardiert, Bluefish, Zul.-Nr.: 1-28856, 1-288567- Nebivolol ratiopharm 5 mg Tabletten, ratiopharm, Zul.-Nr.: 1-29165,- Desloratadin ratiopharm 2,5 mg, 5 mg Schmelztabletten, ratiopharm, Zul.-Nr.: 1-31313, 1-31314,- Melleva 150 Mikrogramm / 30 Mikrogramm Filmtabletten, Velvian, Zul.-Nr.: 1-35303.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja