NEMAČKA TAJNA SLUŽBA: Od balkanske bande bajkera opasniji samo salafisti i neonacisti!

Austrijska policija na nogama

NEMAČKA TAJNA SLUŽBA: Od balkanske bande bajkera opasniji samo salafisti i neonacisti!

Austrija -
Junajteb Tribjuns su od pre nekoliko meseci veoma aktivni i na teritoriji Austrije. U Beču, Bregencu i Insbruku već su osnovane takozvane podfilijale, piše austrijski Kurir

BEČ - Prema polugodišnjem izveštaju Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma nemačke pokrajine Bajern, motociklistička organizacija, ili kako sami sebe nazivaju "bratstvo“ Junajted Tribjuns (United Tribuns) nakon salafista i neonacista predstavlja najveću državnu opasnost u Nemačkoj, a od skoro je aktivna i na području Austrije.

Prema navodima nemačkog magazina Bild, Junajted Tribjuns predstavlja najopasniju motociklističku grupu u Evropi, a tokom nedavne velike racije namenjene borbi protiv trgovine ljudima, koja je sprovedena na području Austrije, BiH, Nemačke i Rumunije, uhapšeno je i nekoliko navodnih članova ovog "bratstva“.

Policija sumnja da se ova organizacija bavi organizovanim kriminalom. Junajted Tribjuns je 2004. godine u Nemačkoj osnovao državljanin BiH Almir Ćulum zvani Boki, a ova organizacija širom Evrope trenutno broji oko 2.000 članova.

Prema pisanju austrijskog Kurira, Junajteb Tribjuns su od pre nekoliko meseci veoma aktivni i na teritoriji Austrije. U Beču, Bregencu i Insbruku već su osnovane takozvane podfilijale, dok su iste takve organizacije trenutno u nastanku i u Lincu, Gracu, Salcburgu i Filahu.

Prema izvorima iz austrijskih i nemačkih policijskih krugova članovi ove organizacije nalaze se u pozadini poslova sa bordelima i trenutno rade na tome da ovu vrstu poslovanja stave pod svoju kontorlu i u Austriji.

Junajted Tribjuns ili "Balkanski Rokeri“ kako ih nazivaju austrijski mediji (na nemačkom govornom području reč roker označava člana motociklističke subkulture) svoje članove regrutuje među takmičarima borilačkih veština, pre svega onima koji pripadaju MMA sceni, zatim među izbacivačima, vojnicima i telohraniteljima.

Mnogi pripadnici ove organizacije voze luksuzne automobile i skupe motocikle, a na pitanje odakle im novac za sve to, kroz osmeh odgovaraju "od prijatelja“.

Fric L. (Fritz L.), jedan od članova ovog bratstva, koji važi i za njihovog portparola u Austriji, kaže da su njihove unutrašnje strukture uređene poput onih koje ima i najpoznatiji svetski motociklistički klub Hels Endžels (Hells Angels). On kaže da se Junajted Tribjuns distancira od droga, alkohola i trgovine ljudima.

"To se kosi sa našim vrednostima. Mi nismo nikakva ulična banda ili kriminalna organizacija“. On kriminalne navode upućene na račun ove organizacije upoređuje sa nedavnom presudom protiv predsednika nemačkog fudbalskog kluba Bajern Ulija Henesa (Uli Hoeneß), koji se zbog utaje poreza trenutno nalazi u zatvoru.

"Uli Henes je utajivač poreza i osuđeni kriminalac. Da li to treba da znači da je celi fudbalski klub Bajer sačinjen od kriminalaca“, kaže Fric L. On takođe dodaje da, kada su njihovi osumnjičeni članovi u pitanju, zamera javnosti što ih osuđuje pre nego je zvanična presuda i donesena.

Osnivač živi u BiH

Junajted Tribjuns su osnovani 2004. godine u nemačkom gradu Filingen-Šveningen. Osnivač je bivši bokser iz BiH Almir Ćulum zvani Boki, koji trenutno važi za internacionalnog predsednika ove organizacije. Ćulum, koji je inače iz Prijedora, je tokom rata u Bosni izbegao u Nemačku.

Za njega se navodi da je do 2009. godine, zajedno sa drugim članovima bratstva, vodio bordele u Filingen-Šveningenu. Međutim, u leto 2009. godine, on je sa jednim svojim rođakom pre velike policijske racije pobegao u BiH. Iako je za njim raspisana međunarodna poternica, Ćulum slobodno živi u jednom mestu kod Ključa, navodi bečki Kurir.

Od 2012. godine postoji ogranak Junajted Tribjuns Balkan (United Tribuns Balkan), a članovi ove grupe prepoznaju se po tome što na desnim rukavima svojih jakni imaju amblem na kom umesto reči Tribjun stoji reč Balkan (United Balkan).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track