LETELO PERJE: Austrijska vlada se posvađala zbog trgovinskog sporazuma EU i SAD!
Foto: ÖVP

PRETI RASPAD KOALICIJE:

LETELO PERJE: Austrijska vlada se posvađala zbog trgovinskog sporazuma EU i SAD!

Austrija -
Vicekancelar i ministar finansija Rajnhold Miterlener (ÖVP) saopštio je da vlada nije usvojila predloge kancelara Vernera Fajmana (SPÖ) jer socijaldemokrate ne podržavaju usvajanje stava vlade o TTIP

BEČ - Na sednici austrijske vlade danas je izbila svađa između koalicionih partnera, Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) i Narodne stranke (ÖVP), o planiramom transatlanstkom trgovinskom sporazumu (TTIP) između EU i SAD.

Vicekancelar i ministar finansija Rajnhold Miterlener (Reinhold Miterlehner, ÖVP) izneo je zaprepašćenje delovanjem kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann) koji je pokušao da "progura" odluku vlade o TTIP bez da o tome ranije razgovara sa koalicionim partnerom. Fajman je, preko medija, početkom nedelje, informisao javnost, a tako i članove vlade o svom planu da vlada usvoji odluku kojom bi podržala zahtev četiri parlamentarne stranke iz septembra u kojem se odbijaju delovi planiranog sporazuma kao što je klauzula o zašiti investitora.

Miterlener je, nakon sednice, novinarima saopštio da vlada nije usvojila predloge kancelara, jer OVP ne " podržava usvajanje stava vlade o TTIP za koji je Evropskoj komisiji, prošle godine dat mandat da vodi pregovore.

"Smatram nefer da se takva jedna priča najavi preko medija", poručio je on dodajući da je kancelar planiranom odlukom vlade preduzeo populistički potez, koji nema nameru da podrži OVP.

Austrijska vlada trenutno se spori oko poreskih reformi, a pošto iduće godine predstoje izbori u četiri pokrajine, uključujući i Beču, sve je teže postizanje dogovora. U više navrata, ovog meseca se moglo od vladajućih partija čuti da će se prekinuti saradnja ukoliko ne bude dogovorena poreska reforma, oko koje dve stranke imaju gotovo oprečne stavove i predloge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track