Vratolomna ekspanzija i mutni poslovi na Balkanu doveli do kraha Alpine!

Istraživanje austrijskih novinara

Vratolomna ekspanzija i mutni poslovi na Balkanu doveli do kraha Alpine!

Austrija -
Stečaj Alpine je bio najveći slučaj nesolventnosti u Austriji posle Drugog svetskog rata, i državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju trenutno vodi istragu protiv 18 bivših menadžera građevinskog koncerna

BEČ - Alpine, nekada drugi najveći građevinski koncern u Austriji, zbog "vratolomne ekspanzije na nova tržišta", pre svega u Nemačkoj, Poljskoj i na Balkanu, doživeo je krah, utvrdila je grupa međunarodnih novinara austrijskog mesečnika "Datum".

Tim novinara je sproveo jednogodišnje istraživanje delovanja menadžmenta Alpine, kao i sumnjivih tokova novca u Makedoniji i Albaniji.

Prema internim dokumentima, u koje je "Datum" imao uvid, službenici Alpine su više godina poslove davali preduzećima koja su ili sami posedovali ili sa kojima su bili bliski.

Preko lažnih računa i savetničkih studija u periodu od dve godine kroz "crne" kanale je prošlo najmanje šest miliona evra.

Grupa menadžera Alpine, pod rukovodstvom nekadašnjeg suvlasnika Ditmara Aluta-Oltjana i njegove supruge Helene, imala je, kako tvrdi mesečnik, značajan uticaj na poslovnice na Balkanu, i to bez kontrole centrale Alpine u Valsu, kod Salcburga, i bez funkcija u upravi.

Švajcarska privredna agencije BDO, prema "Datumu", kritikuje u svom izveštaju "nedovoljan nadzor i kontrolu poslovnica na Balkanu" od strane centrale Alpine u Salcburgu.

Na Balkanu je Aluta-Oltjan bio "snažna ličnost" koja je imala uticaj na operativno poslovanje, iako je bio samo šef upravnog odbora "Alpine Bau", koja je bila pod Alpine Holdingom. Zbog netransparentnosti poslova na Balkanu nisu primećeni na vreme ogromni gubici, tvrdi mesečnik.

Stečaj Alpine je bio najveći slučaj nesolventnosti u Austriji posle Drugog svetskog rata, i državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju trenutno vodi istragu protiv 18 bivših menadžera građevinskog koncerna.

Istraga je, prema tvrdnji austrijskog državnog radija ORF, postala intenzivnija u poslednje vreme, ali među licima pod istragom nije Aluta-Oltjan.

On je pre zvaničnog stečaja napustio Alpine i svoj udeo je prodao 2012. godine španskom "FC C" za, prema nepotvrđenim podacima, 50 miliona evra.

Tužilaštvo tvrdi da je godinama pre stečaja bilans koncerna "ulepšavan i lažiran", te da su na taj način investitori, posebno kupci deonica Alpine u periodu od 2002. do 2012, ali i poverioci i banke, te verovatno i austrijska država, zavaravani prilikom uzimanja garancija u visini od 180 miliona evra za kredite.

Alpine je, tri godine pre prijavljivanja stečaja, oktobra 2010. bila zrela za stečaj, ali to nije bilo vidljivo iz bilansa, ističe stečajni upravnik Karl Engelhart, pozivajući se na studiju BDO.

Pet državnih tužilaca i dva eksperta trenutno vode istragu, što je, prema "Datumu", više nego što je učestvovalo u bilo kojem drugom slučaju tužilaštva za privredni kriminal i korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja