DIREKTNA VEZA: Vozom od Glavne stanice do bečkog aerodroma za samo 17 minuta!
Foto: Milan Ilić

Konačno spojeni

DIREKTNA VEZA: Vozom od Glavne stanice do bečkog aerodroma za samo 17 minuta!

Austrija -
Kako bi se omogućila direktna veza bečke Glavne železničke stanice i aerodroma Švehat izgrađeno je 2,1 kilometara pruge i niz nadvožnjaka. Investicija vredna 180 miliona evra

BEČ - Od bečke Glavne železničke stanice do aerodroma Švehat (Schwechat) putnici će od sutra moći da stignu vozom za 17 minuta. Naime u petak je svečano puštena u promet nova linija duga petnaestak kilometara.Po zimskom voznom redu, od 14. decembra, kako je i obećano, nedavno otvorena Glavna železnička stanica Beča radiće u punom kapacitetu u svim putnim pravcima.

Neki vozovi sa zapada, kojima je poslednja stanica bila u Beču, od nedelje će nastavljati vožnju do Bečkog aerodroma. Ovim je ostvarena stara želja drugih austrijskih pokrajina da se putnicima omogući jednostavniji transfer do najvećeg austrijskog aerodroma, podsetio je austrijski ministar saobraćaja Alojz Šteger (Alois Stöger, SPÖ), koji je takođe bio u inauguralnom vozu.

Direktor Bečkog aerodroma, Ginter Ofner (Günther Ofner) rekao je da ovom vezom Bečkim aerodrom želi ojačati svoju konkurentnost, u prvom redu u odnosu na minhenski. Kristijan Kern (Christian Kern), generalni direktor Austrijskih železnica, dodao je kako će putnici putovati kraće i komfornije.

Kako bi se omogućila ova direktna veza izgrađeno je 2,1 kilometara pruge između Glavne železničke stanice i postojeće trase S7, rute prigradskog voza koji odavno povezuje Beč sa aerodromom. Na ovom delu podignut je i niz nadvožnjaka. Ukupna investicija vredna je 180 miliona evra.

Od St. Peltena (St. Pölten), glavnog grada Donje Austrije, do aerodroma u Švehatu sada direktnim vozom treba 50 minuta. Putnici iz Linca, trećeg najvećeg austrijskog grada, od Beča udaljenog 190 kilometara, ovom vezom će za samo jedan sat i 47 minuta biti na bečkom aerodromu. Dnevno će između Linca i Bečkog aerodroma voziti 15 vozova.

Od decembra 2015. vozom će bez presedanja, do Bečkog aerodroma stizati i putnici iz Insbruka i Salcburga. Tako će, uz Beč, još četiri austrijske pokrajinske metropole biti povezane direktnom železničkom linijom sa Švehatom. Putnici sa juga (Grac, Klagenfurt i dr.) moraće da presedaju u Beču, ali je i njima pojednostavljen put jer će voz menjati na istoj stanici i čak istom peronu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track