ZA PONOS: Naučnici iz Negotina Gordani Popović orden Austrije!

VELIKA POČAST

ZA PONOS: Naučnici iz Negotina Gordani Popović orden Austrije!

Austrija -
U prisustvu visokih zvaničnika iz Austrije i Srbije, priznanje dr Popović, visoko priznanje, na ceremoniji u svečanoj Sali Ministarstva nauke uručio je vicekancelar Austrije i ministar za nauku, istraživanje i privredu Rajnhold Miterlener

BEČ - Ukazom predsednika Austrije Hajnca Fišera (Heinz Fischer) dr Gordani Popović, naučnici rodom iz Negotina, uručen je visoki orden Republike Austrije.

Ona je prva Srpkinja koja je dobila odlikovanje "Časni krst države Austrije za nauku i umetnost prve klase", ustanovljeno 1887.godine.

Reč je o najvećem odlikovanju Republike Austrije za naučna i umetnička dostignuća koje Austrija dodeljuje naučnicima i umetnicima iz zemlje i inostranstva koji su postigli izuzetne uspehe i visoku reputaciju u oblast kojom se bave.

U prisustvu visokih zvaničnika iz Austrije i Srbije, priznanje dr Popović, visoko priznanje, na ceremoniji u svečanoj Sali Ministarstva nauke uručio je vicekancelar Austrije i ministar za nauku, istraživanje i privredu Rajnhold Miterlener (Reinhol Metelehner).

Inače, Popović je izaslanik Austrije u Savetu za nauku i istraživanje Evropske Komisije u Briselu, profesor na Tehničkom fakultetu u Beču.

"Orden koji sam dobila je za mene velika čast ali i priznanje za veliki rad koji sam ulozila kako bih uspešno realizovala svoje obaveze i opravdala poverenje koje mi je ukazano. Istovremeno najiskrenije zelim da istaknem da je ovo priznanje i svim mojim izuzetnim saradnicima u timu sa kojima ću proslaviti dobijanje ovog visokog drzavnog priznanja Republike Austrije", istakla je Popović.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici i Gordanini saradnici, među kojima bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, episkip austrijsko-švajcarski Andrej, pomoćnik ministra prosvete i nauke Republike Srbije prof. dr Viktor Nedović, rektor Univerziteta Novi Sad prof. dr Miroslav Vesković, ambasador Srbije u Beču Pero Janković, predsednik Rektorske konferencije Austrije i Rektor Univerziteta Salcburg prof. dr Hajnrih Šmidinger, rektor Tehničkog Uiverziteta u Beču prof. dr Sabine Sajdler.

Od 2010. dr Gordana Popović zadužena je za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu za program IDEAS (resor nauke I tehnologije). Budžet ovog programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokih naučnih istraživanja.

U timu programa IDEAS angažovani su i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju.

Bogatu radnu karijeru, nakon studija u Beogradu, započela je na Fakultetu elektrotehnike u Beču gde od 1992. do 2002. radi kao predavač-istraživač, načelnik resora za Međunarodnu naučnočistraživačku saradnju I tehnološki transfer, šef grupe za ultraprecizne tehnologije, a zatim I biomedicinske mikrotehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja