AUSTRIJA ODBILA NEODOLJIVU PONUDU: Kina nudi 350 miliona evra za Hipo banke na Balkanu!
Foto: Reuter

Birokratija važnija od para

AUSTRIJA ODBILA NEODOLJIVU PONUDU: Kina nudi 350 miliona evra za Hipo banke na Balkanu!

Austrija -
Ministarstvo finansija Austrije, tvrdi da ponuda kineske kompanije "Čajna enerdži rizrv & Hemikals grup", koja je za 40 miliona evra bolja od američkog ponuđačanije, nije prihvatljiva jer nije predata u roku

BEČ - Kineska "Čajna enerdži rizrv & Hemikals grup" dostavila je novu ponudu za kupovinu mreže banaka Hipo Alpe Adria banke na Balkanu, koju smatra "neodoljivom", dok ministarstvo finansija Austrije, ostaje čvrsto pri stavu da ponuda nije prihvatljiva jer, kao i ona prethodna, nije predata u roku.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kurir" kineska kompanija uputila je ponudu austrijskom preduzeću "Fimbag" zaduženom za prodaju Hipo banke u kojoj za šest banaka na Balkanu nudi 350 miliona evra, za 40 miliona evra više nego konkurencija. Posebno važno u ponudi je što bi kineska grupacija odmah nadoknadila 2,2 milijardi evra Hipo internacional Austriji koje je ona uložila u banke na Balkanu.Time bi 2,2 milijardi evra mogle odmah biti preusmerene u budžet Austrije, zbog čega Kinezi svoju ponudu smatraju "neodoljivom".

Ministarstvo finansija Austrije, međutim, ostaje čvrsto pri stavu da ponuda nije predata u roku, i ističe da bi ponuđači, koji su ispoštovali rokove, u slučaju promene rokova mogli podneti tužbu.Kinezi ne prihvataju ovaj odgovor, ukazujući da je do sada u više navrata došlo do izmene uslova tokom prodaje Hipo banke.

Ostali ponuđači, koji su u roku predali ponude, američki fond Advet i EBRD, kao i ruski VTB sa bugarskim investitorom Denisom Barekovim i Ekspo banka iz Kazahstana, bi 2,2 milijarde evra, koje je država Austrija uložila u mrežu Hipo na Balkanu tek nakon više godina vratili u budžet Austrije.

Fajman formira novu radnu grupu za prodaju Hipo!

Prodaju mreže Hipo Alpe Adria banke na Balkanu pratiće nova radna grupa, koja će biti uspostavljena na inicijativu austrijskog kancelara Vernera Fajmana i Ministarstva finansija Austrije. Kako izveštava agencijI APA, radna grupa treba da podrži javno preduzeće "Fimbag" zaduženo za prodaju mreže Hipo banaka na Balkanu. Ministar finansija Hans Jerg Šeling ukazuje da je proces prodaje mreže Hipo banke na Balkanu u toku.Evropska komisija naložila je Austriji da mrežu banaka Hipo na Balkanu proda do sredine iduće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track