Svakog dana u Austriji se zatvori više od 20 preduzeća!

Brojke upozoravaju

Svakog dana u Austriji se zatvori više od 20 preduzeća!

Austrija -
Austrija je tako, zajedno sa Francuskom, Italijom, Portugalom i Norveškom, jedna od retkih zapadnoevropskih zemalja u kojima je ponovo počeo da raste broj preduzeća koja se zatvaraju

BEČ - Ove godine u Austriji nije bilo bankrota veoma velikih preduzeća, kao lani, kada je propao građevinski gigant Alpine, ali broj malih i srednjih koja propadaju je konstantan: svakog radnog dana se, u proseku, u Austriji ugase 23 preduzeća.

Najnoviji slučaj propasti poznatijeg preduzeća je nedavni bankrot lanca prodavnica cveća Holand Blumenmark.

Za razliku od čitave Zapadne Evrope, u kojoj je u prvoj polovini ove godine broj propalih preduzeća pao za 4,3 odsto u odnosu na isti period lani, u Austriji je lagano porastao, za 0,4 odsto.

"Nalazimo se na početku negativnog trenda" izjavio je Hans Georg Kantner, specijalista za insolventnost Kreditnozaštitnog udruženja od 1870 (KSV 1870).

Austrija je tako, zajedno sa Francuskom, Italijom, Portugalom i Norveškom, jedna od retkih zapadnoevropskih zemalja u kojima je ponovo počeo da raste broj preduzeća koja se zatvaraju. S druge strane, u Danskoj, Luksemburgu, Švedskoj, Švajcarskoj, Španiji i Irskoj je uveliko pao ovogodišnji broj ugašenih preduzeća. Međutim, ove druge su većinom proživele talas bankrota u proteklih par godina, pa ih sada imaju manje, nakon pročišćavanja tržišta.

U Austriji i čitavoj EU se za 2015. prognozira rast ukupne privrede od samo jedan odsto (pitanje je i da li će uopšte biti pun jedan procenat). Pored toga, baš su mala i srednja preduzeća najveća žrtva sve restriktivnije kreditne politike banaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track