DOBRILOVIĆ: EU ne sme da vrši pritisak na Srbiju i traži da prekine odnose sa Rusijom!

Između dve vatre

DOBRILOVIĆ: EU ne sme da vrši pritisak na Srbiju i traži da prekine odnose sa Rusijom!

Austrija -
Srbiji je potrebna podrška i EU i Rusije, koja nije samo energetski snabdevač Srbije, nego i važan investitor, i to tako treba da ostane, rekao je Konstantin Dobrilović predsednik Hrišćansko slobodarske platforme Austrije

BEČ - "Evropskoj uniji ne sme da vrši pritisak na Srbiju", izjavio je Konstantin Dobrilović, predsednik Hrišćansko slobodarske platforme Austrije (Christlich Freiheitlichen Plattform), na jučerašnjoj konferenciji povodom mogućeg pristupanja Srbije EU.

„Nesporno je da bi ovim korakom mogli da profitiraju i Srbija i EU. Međutim ono što zahtevaju pojedini iz EU, da Srbija prekine odnose sa Rusijom i da, suprotno UN rezoluciji 1244, Srbija preda Kosovo i Metohiju, zemlju svojih predaka, je neostvarivo“, rekao je Dobrilović, austrijski političar srpskog porekla. Dobrilović je upozorio i na užasne posledice u Ukrajini do kojih je dovela pogrešna politika zapada.

SAD, ali takođe i EU su od Ukrajine tražili da se opredeli za samo jednu stranu. Posledica toga je građanski rat“, kaže Dobrilović i dodaje da je mala verovatnoća da se tako nešto ponovo dogodi u Srbiji.

Franc Obermajer, Konstantin Dobrilović, Barbara Kapel i Harald Vilimski
Franc Obermajer, Konstantin Dobrilović, Barbara Kapel i Harald Vilimski

Međutim, Dobrilović zaključuje da bi odluka da Srbija stane samo na jednu stranu bilo daje to EU ili Rusija dovelo do podela u zemlji. Sa ovom njegovom konstatacijom složili su se i prisutni na konferenciji.On je takođe dodao da je posle epohe socijalizma, zatim rata, kojeg je čitav NATO vodio protiv ove male zemlje, te popratne liberalizacije tržišta u Srbiji došlo do velikih ekonomskih problema.

„Za prevazilaženje ovih problema Srbiji je potrebna podrška i EU i Rusije. Srbija jedina u Evropi ima bescarinski pristup ruskom tržištu, prema tome Rusija nije samo energetski snabdevač Srbije, nego i važan investitor, i to tako treba da ostane“, naglašava Dobrilović.

Na kraju svog govora Dobrilović je zaključio da Srbija mora da balansira između EU i Rusije, jer bi prekidanje saradnje sa jednom od ovih strana za nju bilo fatalno. „Možemo samo da se nadamo da će evropski lideri prepoznati ulogu Srbije, kao mosta koji spaja EU i Rusiju, te da će je ozbiljno uključiti u svoje planove i poštedeti ultimativne odluke“, završava Dobrilović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track