KURC: Džihadizam je veća pretnja od ukrajinske krize!
Foto: Reuter

Upozorenje

KURC: Džihadizam je veća pretnja od ukrajinske krize!

Austrija -
Mislimo da je rat u Iraku i Siriji daleko od nas, ali moramo biti svesni da postoji više takozvanih stranih boraca, koji su se priključili teroristima iz Evrope, koji tamo siluju, ubijaju i koji se delimično vraćaju u Evropu, rekao je šef austrijske diplomatije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) smatra da je ukrajinska kriza pretnja, zato što se odvija pred kućnim pragom Austrije i podstiče "blokovsko razmišljanje“, ali ističe da je terorizam Islamske države opasniji.

On je, u intervjuu agenciji APA, naglasio da se oba konflikta ne mogu porediti.

"U Ukrajini postoje borbe, separatisti koji se bore protiv ukrajinske vojske. To je sigurno pretnja po nas, da postoji konflikt u jednoj zemlji koja je u našem susedstvu“, ukazao je Kurc dodajući da je pretnja i činjenica što doživljavamo Hladni rat koji mnogi znaju samo iz udžbenika istorije.

Prema njegovim rečima "blokovsko razmišljanje“ se vratilo i suprostavljeni su stavovi EU i Rusije, što je nešto što obeležava političke, ekonomske, ali i bezbednosne interese.

Neposredna pretnja po bezbednost, kako smatra, je u ovom trenutku terorizam Islamske države, zbog koncepta individualnog džihada, prema kojem svaki pojedinac može biti bezbednosni rizik.

"Mislimo da je rat u Iraku i Siriji daleko od nas, ali moramo biti svesni da postoji više takozvanih stranih boraca, koji su se priključili teroristima iz Evrope, koji tamo siluju, ubijaju, pokušavaju da izbrišu verske manjine, i koji se delimično vraćaju u Evropu“, podvukao je Kurc.

Govoreći o tekućoj godini Kurc je kazao da se Austrija, pored ukrajinske krize i borbe protiv Islamske države posebno fokusirala na region zapadnog Balkana, region sa kojim je kulturlno, istorijski, ekonomski, ali i ljudski najviše povezana i gde ima snažne interese.

Kurc sa ponosom podseća da je Austrija u 2014. ponovo postala lokacija međunarodnog dijaloga. U Beču se, u nekoliko navrata, pregovaralo sa Iranom u vezi iranskog atomskog programa, pa je austrijska prestonica bila u centru svetske pažnje.

Istovremeno najavljuje slične inicijative u 2015., dovođenje konferencija u Beč, i ponudu da se pregovori o Iranu nastave na tlu Austrije, ali i konferenciju o zapadnom Balkanu, koja je zakazana 27.avgusta u Beču.

U 2015. će u Beču biti takmičenje za Pesmu Evrovizije, koje će takođe staviti austrijski glavni grad i čitavu Austriju na naslovne strane svetskih medija. Kurc najavljuje da će na Pesmu Evrovizije 2015. pozvati i svoje kolege iz drugih država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track