Austrija obeležava 20 godina od pristupanja Evropskoj uniji
Foto: Kurir Austrija

Jubilej

Austrija obeležava 20 godina od pristupanja Evropskoj uniji

Austrija -
Predsednik Austrije Hajnc Fišer Fischer ocenio je da bi ekonomska i finansijska kriza daleko bila štetnija po Austriju da nije proteklih godina bila članica EU

BEČ - Austrija danas obeležava dve decenije od učlanjenja u Evropsku uniju (EU).

Nakon dvogodišnjih pristupnih pregovora Austrija je 1. januara 1995. godine postala, zajedno sa Švedskom i Finskom, članica EU.

Na referendumu, održanom juna 1994, 66,6 odsto Austrijanaca glasalo je za članstvo Austrije u EU, što je bila najveća podrška u poređenju sa ostalim tadašnjim kandidatima.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) ocenio je, povodom godišnjice, u izjavi APA, da bi ekonomska i finansijska kriza daleko bila štetnija po Austriju da nije proteklih godina bila članica EU.

Slično je argumentovao i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) koji je ocenio da je Austrija mau velikoj meri profitirala od članstva u Uniji.

I austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) je, u saopštenju, naglasio da je jasno da je Austrija značajno profitirala od zajedničke Evrope, ali da ima još mnogo izazova koje treba savladati.

"Značaj EU kao mirovni projekat jasno podvlače najnoviji događaji, na primer u Ukrajini“, naglasio je on dodajući da je važno da se u kriznim regionima u susedstvu Unija zalaže za politička rešenja.

Austrija, prema njegovim rečima, profitira posebno i ekonomski od EU, jer se oko 70 odsto spoljne trgovine odvija sa zemljama članicama.

Vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Miterlehner) ukazao je da je austrijski izvoz od pristupanja Uniji utrostručen na 126 milijardi evra, te da je izvozna stopa porasla sa 34 na 57,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track