PREDSEDNIK FIŠER: Pravednija raspodela tereta i borba protiv korupcije
Foto: Fonet/AP

NOVOGODIŠNJA PORUKA GRAĐANIMA

PREDSEDNIK FIŠER: Pravednija raspodela tereta i borba protiv korupcije

Austrija -
Uzimanje u obzir konkretne situacije sugrađana je centralni zadatak politike. Potrebno je uzeti u obzir kako doprinos, tako i socijalnu ravnotežu, poručio je Fišer

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) založio se u svom novogodišnjem govoru za socijalnu pravdu navodeći da budžetska i poreska politika moraju biti instrument pravednije raspodele tereta, kao i za odlučnu borbu prpotiv korupcije.

On je, u obraćanju građanima rekao da oporezivanja prihoda i imovine treba da bude korišćeno za finansiranje mera koje obezbeđuju budućnost.

"Uzimanje u obzir konkretne situacije sugrađana je centralni zadatak politike. Potrebno je uzeti u obzir kako doprinos, tako i socijalnu ravnotežu“, poručio je on.

Fišer je naglasio da ekonomska kriza još nije okončana, i da je socijalna tržišna privreda suočena sa promenama.

S tim u vezi je rekao da smatra da je u Austriji, ali i u drugim zemljama Evrope prisutno nezadovoljstvo i to pre svega kod mladih koji imaju osećaj nepostojanja perspektive.

"Dno finansijske krize je za nama, ali ona još nije potpuno prevaziđena", dodao je Fišer i podsetio da ekonomske prognoze za ovu i nekoliko narednih godina govore o malom i lagano rastućem privrednom rastu, koji neće biti veliki kao što je bio nekad.

"Moramo se zato osloniti na naše vrednosti i na naše jake strane i biti spremni da krenemo novim putevima. Državi trebaju investicije u budućnost, u obrazovanje, istraživanje i razvoj, kao i poticaji za veću potrošnju", ukazao je Fišer i dodao da bi mogao zamisliti uspostavljanje „Fonda za Austriju“.

On je ocenio da je neophodna i odlučna borba protiv svake vrste korupcije.

"Austrija mora biti čista zemlja“, poručio je Fišer apelujući takođe na političare da se prirdržavaju pristojnog načina obraćanja.

(M. Ilić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja