PREDSEDNIK FIŠER: Veliki skup u Parizu odgovor terorizmu!
Foto: Fonet/AP

Osuda varvarskog napada

PREDSEDNIK FIŠER: Veliki skup u Parizu odgovor terorizmu!

Austrija -
Fanatizam, fundamentalizam, spremnost na nasilje i preterani nacionalizam stalno nas vraćaju unazad, ocenio je Hjanc Fišer

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) najoštrije je i danas osudio terorističke napade u Francuskoj ocenivši da se radi o varvarskom napadu na slobodu izjašnjavanja i medije.

"Nikada teorizam ne sme i neće moći da ogranični osnovne vrednosti našeg pravnog i ustavnog poretka", podvukao je Fišer na novogodišnjem prijemu za diplomatski kor u Beču, rekavši da je odgovor na terorizam dat velikim okupljanjem u Francuskoj, gde je izražena solidarnost.

"Fanatizam, fundamentalizam, spremnost na nasilje i preterani nacionalizam stalno nas vraćaju unazad", ocenio je Fišer, ukazujući da se primećuje i da vodeće ličnosti verskih zajednica pokušavaju da uklone ono što nas razdvaja.

Povodom konflikta na Bliskom istoku, Fišer je podvukao da Austrija ima dobre odnose sa Izraelom i da ne podržava politiku protiv Tel Aviva, ali da ujedno podržava mirovnu politiku, koja se oslanja na međunarodno pravo, i koja omogućava da Izrael i Palestinci, na osnovu rešenje dve države mogu da u miru žive jednu pored drugih.

Predsednik Austrije je indirektno kritikovao i "aneksiju Krima od strane Rusije", rekavši da je "početkom prošle godine eskalacija u tom regionu stavila pred težak test evropski mirovni i bezbednosni poredak.

Prema njegovim rečima time je "poljuljano poverenje i prekršeno međunarodno pravo da granice u Evropi 21. veka mogu biti menjane samo nakon odgovarajućih pregovora i samo mirnim putem".

Ukrajinska kriza, prema njegovim rečima, ne može biti rešena oružjem, već samo "odgovornim dijalogom" i "smislenim reformama", kako unutar Ukrajine, tako i u međunarodnom kontekstu.

Fišer je pozdravio poboljšanje odnosa SAD i Kube, dodajući da sledeći sastanak EU - CELAK u junu u Briselu pruža šansu da se podstakne strateško partnerstvo sa Latinsko američkim i karipskim zemljama i Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja