NEBO SE OBOJILO: Čudna svetlost iznad Austrije!
Foto: Printscreen Oe24.at

Neobična pojava iznad Koruške

NEBO SE OBOJILO: Čudna svetlost iznad Austrije!

Austrija -
Zbog sudara tople i hladne struje i prelamanja sunčeve svetlosti došlo je do pojave neobične svetlosti i "irizirajućih oblaka" u duginim bojama .
1 / 10 Foto: Printscreen Oe24.at

KLAGENFURT - Prošle subote na nebu iznad Koruške pojavila se neobična svetlost na nebu. Građani su u čudu gledali u oblake, nagađajući o čemu se radi. Neki su tvrdili da je to polarna svetlost, drugi su sumnjali da je možda u pitanju NLO.

Iako je polarno svetlo fenomen tipičnom za područja blizu Zemljinih polova ona teoretski može da se vidi i u Austirji, međutim stručnjaci tvrde da to nije bio slučaj 10. januara.

"Kontinuirano pratimo magnetsko polje Zemlje, i prošla subota je bila magnetski relativno miran dan. Da bi se na našoj geografskoj širini videlo polarno svetlo, potrebno je da postoje snažne oscilacije magnetskog polja", kažu austrijski meteorolozi.

Stručnjaci tvrde da je čudno svetlo zapravo retka, ali prirodna pojava koja nastaje kada se zraci sunčevog svetla prelamaju kroz fine čestice vode, pa se oblaci oko nje prelivaju u najrazličitijim bojama. Meteorolozi su podsetili da je tog 10. januara, u Koruškoj i zabeležena temperatura od 21,7 Celzijusa što je januarski rekord, od početka merenja temperature vazduha.

Temperaturu je podiga snažni topli vetar fen Feliks, koji koji je karakterističan za Alpe i duva sa planina donoseći otopljenje. Zbog sudara tople i hladne struje došlo je i do pojave neobične svetlosti i "irizirajućih oblaka" u duginim bojama .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track