AUSTRIJANCI PRIPRAVNI: ISIL izdao nalog za teroristički napad na Austriju!
Foto: AP

Pojačane mere bezbednosti

AUSTRIJANCI PRIPRAVNI: ISIL izdao nalog za teroristički napad na Austriju!

Austrija -
Beč, prema oceni eksperata, ima poseban značaj, jer je sedište međunarodnih organizacija. Da bi se sprečili teroristički napadi svakodnevno na dužnosti 1.500 policajaca

BEČ - Austrijska Služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma upozorila je da poseduju informacije da je direktno iz štaba terorističke Islamske države (ISIL) u sirijskom gradu Raka izdat nalog za teroristički napad na Austriju!

U isto vreme nemačke vlasti otkrile su austrijskog džihadistu Mohameda Mahmuda, koji je preko Tvitera pozvao na "klanje nevernika" u Austriji.

Reči Mohameda Mahmuda Austrijanci shvataju ozbiljno, jer je on u samom vrhu ISIL. Prethodno je četiri godine proveo u zatvoru u Austriji, jer je u ime Al Kaide pokušavao da ucenjuje vladu. Posle puštanja iz zatvora, osnovao je, 2011. u Nemačkoj, jednu salafističku organizaciju, posle čega se preselio u Egipat. Potom je, preko Turske, pokušao da uđe u Siriju, ali je uhapšen. Turci su ga, međutim, pustili. Sumnja se da je zamenjen za Turke koje je kao taoce držao ISIL.

Austrija nije bila dosad na meti ovih terorista. Međutim, austrijski organi smatraju da se u vrhu ISIL danas nalaze dva državljana Austrije. Ovo je pre nekoliko dana potvrdio Peter Grindling, šef austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, rekavši da bi Austrija mogla biti meta napada.

Prethodno su austrijske vlasti polazile od toga da postoji samo "povećana apstraktna opasnost" od terorizma, ali se sada situacija konkretizovala i zaoštrila.

Beč, prema oceni eksperata, ima poseban značaj, jer je sedište međunarodnih organizacija. Da bi se sprečili teroristički napadi svakodnevno je 1.500 policajaca na dužnosti, što je za trećinu više nego inače.

"Kolege nisu 24 sata na ulicama, ali ukoliko bi došlo do incidenta sa terorističkom pozadinom za tri minuta bi na licu mesta bile obučene jedinice", kazao je portparol policije Roman Haslinger.

Ambasade, škole, kao i sve medijske kuće imaju pojačano obezbeđene, dodaje on, ukazujući da je isto tako i sa važnim infrastrukturnim objektima, verskim ustanovama i ostalim objektima od značaja.

(M. Ilić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track