GODINA ZA PAMĆENJE: I bez ruskih turista Beč oborio sve rekorde!
Foto: Milan Ilić

TURISTIČKI RADNICI ZADOVOLJNI

GODINA ZA PAMĆENJE: I bez ruskih turista Beč oborio sve rekorde!

Austrija -
Prestonica je za 12 meseci prošle godine zabeležila 13.524.000 noćenja, što je za 6,3 odsto više nego 2013. godine

BEČ - Uprkos manjem broju turista iz Rusije, za Beč je 2014. bila rekordna trističku godina. Prestonica je za 12 meseci prošle godine zabeležila 13.524.000 noćenja, što je za 6,3 odsto više nego 2013. godine.

"Sve više ljudi se doseljava u Beč, ali se povećava i broj turista poslednjih godina. Za turiste sa drugih kontinenata koji posećuju Evropu, Beč je postao obavezna destinacija", naglašava Norbert Kettner (Norbert Kettner), direktor bečke turističke organizacije (Wien Tourismus).

Ketner je naglasio da je broj ruskih turista manji za 15 odsto nego 2013. uz napomenu da je poslednjih meseci zabeležen natprosečan pad (u decembru 2014. minus od 33 odsto u odnosu na decembar 2013).

"Međutim, porastao je broj nemačkih turista za 5 posto, kao i austrijskih gostiju (7 posto, i državljana SAD za 14 posto. Zatim slede Italijani (14 posto), slede Britanci (11 posto), Španci (8 posto), Švajcarci i Francuzi (4 posto) i Japanci sa dva odsto manjom posetom.

Zamenica gradonačelnika Beča, Renate Brauner (SPÖ), koja je i pokrajinska ministarka finansija, zadužena i za turizam, naglašava da je lani svih meseci, osim u martu, Beč beležio rekordnu turističku posetu. Braunerova najavljuje da se zato može očekivati ostvarenje ambicioznog cilja od 18 miliona turističkih noćenja do 2020. godine, koliko se planira u dugoročnoj turističkoj strategiji Beča.

"Beču je je lani dobio novih 2.900 hotelskih kreveta i sada ih u gradu ima ukupno 61.400. Popunjenost hotelskih kapaciteta b ili 71 odsto (2013: 69 %), a bečki hotelijeri su lani ostvarili prihod veći od 602 miliona evra, a to je 9,6 odsto više nego u 2013. godini", kaže Braunerova.

I Bečki aerodrom Švehat (Schwechat), imao je lani takođe rekordnu godinu i promet od 22,5 miliona putnika, što je za 2,2 odsto više nego u 2013. godini.

Godina u znaku Evrovizije i 150 godina Ringštase

Beč je ovog proleća domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije, a u gradu će se, kao i prethodnih godina, održati mnogi veliki kongresi. Grada Beč je ove godine u znaku "150 godina Ringštrase" (Ringstrasse), najsjajnijeg bulevara u državi, kružne avenije oko istorijskog centra grada. Uz Ringštrase su mnoge znamenitosti Beča koje su svetske poznate: Savezni parlament, Gradska većnica, Burgteatar, bivši zimski caraski dvorac Hofburg, bečki univerzitet, niz gigantskih muzeja, ministarstava, banaka, palata, luksuznih hotela itd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track