KURC: Austrija će kažnjavati i učenike i roditelje koji propagiraju ekstremizam!
Foto: Rojters

ZA BOLJU INTEGRACIJU

KURC: Austrija će kažnjavati i učenike i roditelje koji propagiraju ekstremizam!

Austrija -
Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, predlaže sankcije za maloletnike koji ne pokazuju minimum spremnosti za integraciju.Sutra će biti predstavljen program protiv ekstremizma u školama

BEČ - Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), savezni ministar za spoljna pitanja, evropsku politiku i politiku integracije zapretio je oštrijim kaznama za učenike i njihove roditelje sa ekstremističkim političkim stavovima.

Kurc je predložio sankcije za maloletnike koji ne pokazuju minimum spremnosti za integraciju. Učitelji bi morali da imaju veća prava u rešavanju problema neintegrisanih. On je reagovao nakon što je iz socijaldemokratskih krugova došao kontroverzan, u međuvremnu povučen predlog o obaveznoj socijalnoj službi za one koji nisu dovoljno integrisani i ne žele da to budu.

„Nikuda ne vode ni utopije levičara, niti desničarsko raspirivanje mržnje i "udaranje" po strancima. Neophodni su nam stručni odgovori“, izjavio je Kurc u intervjuu listu Kronen Cajtung. Ministar je naglasio "da se zalaže za Austriju otvorenu prema svetu, ali da postoji granice kada su povređene naše vrednosti“.

Kurc je odlučio da snažnije pogura integraciju "odozdo" odnosno od učenika i njihovih roditelja. Predlaže da roditelji obavezno dolaze na razgovore sa učiteljima i drugim nastavnim osobljem, a ukoliko to ne budu činili biće prekršajno kažnjeni. Kurc je predložio i uvođenje predmeta „društvene vrednosti i političko obrazovanje“, od već od petog razreda. Za ovaj program u školama i drugim institucijama potrebno je više psihologa, socijalnih radnika i savetnika, kao i mnogo snažnije fokusiranje na deradikalizaciju učenika u obrazovanju nastavnika u Austriji.

Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), austrijska ministarka obrazovanja naglasila je da je za ove ideje potrebno mnogo više novca. Ona se, između ostalog, zalaže i za bolje obrazovanje nastavnika u ovoj oblasti. Hosekova će svoj detaljniji program protiv ekstremizma u školama javnosti objaviti u ponedeljak 26. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track