AUSTRIJANCI KUKAJU: Platili smo mercedes, a dobili srpski jugo!
Foto: Ap

Fijasko sa eurofajterima

AUSTRIJANCI KUKAJU: Platili smo mercedes, a dobili srpski jugo!

Austrija -
Ura, dobili smo "jugo" po ceni "mercedesa", izjavio je svojevremeno poslanik Zelenih Petar Pilc, uz opasku da mu to "miriše" na korupciju

BEČ - U Austriji se već neko vreme vodi žestoka polemika o merama štednje u vojsci, a jedna od najbolnijih tema su avioni "eurofajter", koje je austrijska vojska papreno platila, a koji su već prilikom preuzimanja imali ozbiljne kvarove.

Poslanik Zelenih u saveznom parlamentu Peter Pilc (Peter Pilz) izjavio je svojevremeno da je proizvođač aviona, britanska firma EADS Austrijancima prodala avione kvaliteta na nivou "juga", a za cenu "mercedesa"!

"Ura, dobili smo jugo, po ceni mercedesa!", rekao je Pilc, uz opasku da mu to "miriše" na korupciju.

On sumnja da je EADS austrijskim političarima i državnim službenicima platio veliki mito da bi tokom tehničkog pregleda prozivođaču progledali kroz prste. Tajno se šuška da je za taj lažirani pregled plaćen mito od osam miliona evra.

Austrija je pre deset godina za 1,969 miliardi evra kupila 18 borbenih aviona "eurofajter“ od kompanije EADS. Još na tehničkom pregledu pri isporuci ispostavilo se da avioni imaju određene kvarove, piše bečki Prese i konstatuje da se zbog toga očigledno niko nije bunio, pa su Austrijanci i te kako preplatili avione lošeg kvaliteta.

Stručnjaci sada pretpostavljaju da je pri kupovini "eurofajtera", ukupna kupovina plaćena oko 200 miliona evra više od realne vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track