ZATVORENICI OPTUŽUJU: Čuvari nam godinama kradu toalet papir!
Foto: Think

Skandal u zatvoru u Gracu

ZATVORENICI OPTUŽUJU: Čuvari nam godinama kradu toalet papir!

Austrija -
Govori se o proneverenim sredstvima u vrednosti od oko 120.000 evra

GRAC - Da li neko iz uprave jednog od najvećih austrijskih zatvora zaista naveliko krade toaletne potrepštine namenjene zatvorenicima ili su ujdurmu napravili okoreli kriminalci u želji da napakoste čuvarima, pokazaće istraga.

U kazneno-popravnoj ustanovi Grac-Karlau,kako se sumnja, neko poslednjih godina u privatne džepove sklanja higijenski materijal namenjen zatvorenicima: toalet papir, četkice za zube, sapun, deterdžent i druga sredstava za čišćenje, nožiće za brijanje čija mesečna sledovanja zatvorenici dobijaju o državnom trošku.

Zatvorenici kažu da ne dobijaju propisana sledovanja. Bečki dnevni list Hojte citira jednog od zatvorenika koji su ovo prijavili:

"Jednom dobijemo premalo, drugi put ništa. Na taj način je neko tokom godina stvorio bogatstvo."

Govori se o proneverenim sredstvima u vrednosti od oko 120.000 evra.

Jozef Mok (Josef Mock), upravnik kaznionice Grac-Karlau kaže da mu nije poznato da neko iz zatvora uzima išta, ali da ništa ne isključuje. Istražitelji austrijskog Saveznog biroa za borbu protiv korupcije utvrdiće da li su optužbe izmišljotina nezadovoljnih zatvorenika ili postoji neko ko krade zatvorenicima toalet papir.

Pravni zavod Grac-Karlau (Justizanstalt Graz-Karlau) je treća najveća kazneno-popravna ustanova u Austriji. Službeno može da primi nešto više od 520 zatvorenika. Popunjen je maksimalno, težim kriminalacima, osuđenim na više od godinu i po dana bezuslovne zatvorske kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track