BOSANAC ODVEO PORODICU U DŽIHAD: Enes sa ženom i tri ćerke otišao u Siriju!
Foto: Interpol

Interpol raspisao poternicu

BOSANAC ODVEO PORODICU U DŽIHAD: Enes sa ženom i tri ćerke otišao u Siriju!

Austrija -
Supruga Mihaela je rođena Austrijanka bez imigracionog porekla. Zbog Enesa je prešla u islam i rodila još dve ćerke

BEČ - Interpol je raspisao poternicu za petočlanom porodicom Austrijanca bosanskog porekla, za koju se sumnja da je otišla u Siriju. Otac familije, Enes Skalić, rođen je pre 35 godina u Bregencu, na zapadu Austrije, od bosanskih roditelja. Sada je verovatno u Siriji, gde se, kako se priča, pridružio borcima terorističke "Islamske države" (ISIL).

Sa njim su iz Austrije nestale i supruga Mihaela Subašić (36) i tri ćerke, Sara, Enisa i Ajla, stare dve, devet i 12 godina. Najstariju ćerku je supruga rodila u jednoj prethodnoj vezi i dovela u brak sa Enesom. Supruga, je, inače, rođena Austrijanka, bez imigracionog porekla. Zbog Enesa je konvertirala u islam i rodila još dve ćerke u braku sa njim..

Enes. je sa ženom i ćerkama u poslednje vreme živeo u zapadnoštajerskom mestašcu Vetmanštetenu, nedaleko od granice sa Slovenijom. Radio je kao tesar, bio samostalan preduzetnik, ali očigledno nije imao uspeha sa svojim malim preduzećima u Gracu i Vetmanštetenu. Firma u Gracu ne deluje već dve godine, a ona u Vetmanštetenu je u stanju mirovanja.

Enesova svastika je 19. decembra digla uzbunu, piše bečki Kurir. Prijavila je policiji nestanak svoje sestre i njene porodice. Kako se ispostavilo, preseljenje Enesove porodice je bilo planirano duže vreme. Prošle jeseni dali su oglas da prodaju porodičnu kuću. Pronađeno je i da je devetogodišnja ćerka u spomenar jedne svoje školske drugarice jesenas napisala: "Hoću u Meku, da napokon nosim maramu".

Austrijska Služba za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma ima već neko vreme dosije o Skaliću. Smatra se članom kruga "Boraca za Zapadnog Balkana", islamista koji se okupljaju oko bečkog islamističkog propagatora Mirsada Omerovića, zvanog Ebu Tejma i Bilala Bosnića iz BiH.

Njih Austrija optužuje za regrutaciju boraca ISIL. Austrijski mediji podsećaju da u BiH danas postoje čitava naselja koja deluju kao da su "ekstrateritorijalna". U njh stižu vrbovani ljudi, u prvom redu iz Italije, Austrije i Hrvatske, koji posle religiozne i ideološke pripreme u tim islamističkim naseljima odlaze da se bore u Siriju.

Skalić. je nestao nedugo nakon što je austrijska policija uhapsila Mirsada Omerovića. Služba za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma kaže da je preseljenje čitave porodice u skladu sa politikom ISIL, "zbog veće finansijske podrške". To očigledno znači da ISIL plaća više one borce koji sa sobom na Srednji Istok dovode svoju ženu i decu.

Podsetimo, petnaestogodišnja Sabina Selimović i šesnaestogodišnja Samra Kešinović napustile su početkom prošle godine svoje porodice i otišle u Siriju gde su se navodno udale za teroriste ISIL.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja