ŠTRAHE: Učešće austrijske vojske u NATO vežbama ugrožava neutralnost države!
Foto: Www.hcstrache.at

prozvan ministar odbrane

ŠTRAHE: Učešće austrijske vojske u NATO vežbama ugrožava neutralnost države!

Austrija -
Lideri FPÖ i Zelenih Hajnc Kristijan Štrahe i Peter Pilc upozorili su da će u aprilu u Norveškoj NATO uvežbavati intervecije u Ukrajini i da vojska Autrije tamo nema šta da traži

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) i stranka Zelenih upozorava da je ugrožena neutralnost Austrije zbog učešća u vežbama NATO, koje smatraju pripremama za buduće intervencije u Ukrajini. Zeleni i FPÖ zatražili su od ministra odbrane Geralda Kluga "obustavljanje učešća austrijske vojske u svim vežbama NATO".

"Klug ugrožava u ukrajinskoj krizi neutralnost Austrije", ukazuje Peter Pilc poslanik Zelenih, a šef FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) smtra da je "ludilo kako se sabotira neutralnost".

U aprilu će austrijska vojska uputiti vojnike na vežbu NATO "Trident Jaguar". U Norveškoj, mestu Stavanger, biće održava vežba jedinica za brzu intervenciju NATO.

"Tu će biti uvežbavati buduće NATO intervencije u Ukrajini. Austrijska vojska tamo nema šta da traži", poručuje Pilc.

On je, s tim u vezi, ocenio da ministar Klug očigledno još nije spoznao kako NATO sprečava miroljubivo rešenje u Ukrajini. Pilc je zatražio da Austrija napusti program NATO Partnerstvo za mir.

"Moramo odstupiti od NATO jer u suprotnom štetitimo našoj neutralnosti", kazao je Štrahe dodajući da se u Rusiji može čuti da će ukrajinski konflikt još eskalirati.

Iz Ministarstva odbrane, s tim u vezi, poručuju da Program NATO Partnerstvo za mir postoji od 1995.i da vojska austrisjke sarađuje u mirovnim operacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track