ROBIJAJU U TUĐINI: Svaki drugi zatvorenik u Austriji stranac!
Foto: Zorana Jevtic

Tranzit za kriminalce

ROBIJAJU U TUĐINI: Svaki drugi zatvorenik u Austriji stranac!

Austrija -
Od većih država jedino Švajcarska u svojim zatvorima ima više stranaca od Austrije - 74,3 odsto

BEČ - Gotovo polovinu zatvorenika u Austriji čine strani državljani, a njihov broj i dalje stalno raste. Od ukupno 8.831 zatvorenika u alpskoj republici 4.255 su stranci.

Prema ekspertizi koju je napravio Evropski savet u Strazburu, u 2012. godini od ukupnog broja svih zatvorenika u Austriji, stranci su činili 46,8 odsto, dok se taj prosek u 2013. godini popeo na 48,2 odsto.

U odnosu na ostale evropske zemlje po procentu broja stranaca u državnim zatvorima, Austrija se nalazi na petom mestu. Međutim, među zemljama sa većim prosekom stranaca u državnim zatvorima uglavnom se radi o "minijaturnim“ državama, kao što je Monako (89,7 odsto zatvorenika čine stranci), Luksemburg (72,2 odsto), Lihtenštajn (55,6 odsto) i Kipar (53,2 odsto). Od većih država jedino Švajcarska u svojim zatvorima ima više stranaca od Austrije (74,3 odsto).

Gerhard Jaroš (Gerhard Jarosch), predsednik Udruženja austrijskih javnih tužioca naglašava da Austrija predstavlja tranzitnu zemlju za kriminalce.

"Austrija je bogata zemlja, a pri tom se nalazi u sredini Evrope, nadomak siromašnijih istočnih zemalja. S obzirom da građani tih zemalja mogu veoma lako da stignu do Austrije, veliki broj imovinskih krivičnih dela je, samim tim, samo logična posledica“, izjavio je Jaroš za Kronen cajtung.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track