MIKL-LAJTNER: Zajedno sa BiH vršićemo jači nadzor bosanskih džihadista na internetu
Foto: Reuters

Poseta Sarajevu

MIKL-LAJTNER: Zajedno sa BiH vršićemo jači nadzor bosanskih džihadista na internetu

Austrija -
Zato je pokrenuta inicijativa Europola putem koje se razmenjuju informacije islamističkih internet stranica i propaganda terorističkih organizacija, kaže Johana Mikl Lajtner

SARAJEVO - Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) ocenila je da je saradnja Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma važna, kao i da se sve članice Evropske unije usaglase o ključnim pokazateljima rizika od terorizma na granici.

Govoreći o jačanju kontrole granice EU s BiH, što je nedavno zatražio Evropski savet, Mikl Lajtner je u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avaz" istakla da se "pravni okvir Šengena, jednostavno, mora u potpunosti iscrpeti".

Prema njenim rečima, Europol se mora postaviti na "vrh koplja EU u borbi protiv terora".

"Stoga je važno da uporedo radimo na jačanju postojećih mehanizama. Tu prvenstveno mislim na kontaktne tačke koje je uspostavio Europol. Preko njih se sakupljaju, analiziraju i razmenjuju podaci o regrutaciji sumnjivih osoba iz EU i trećih zemalja koje putuju na strana ratišta", objašnjava austrijska ministarka.

Kako je dodala, cilj je analizirati njihova kretanja, a da bi se efikasno borilo protiv terorizma potrebno je fokusirati se i na internet, u okviru čega se moraju nadzirati internet stranice na različitim jezicima.

"Za tako nešto potrebno je osigurati visoku tehničku i kadrovsku podršku. Znači, treba nam efikasna saradnja eksperata iz svih država, kao i iz BiH. Zato je pokrenuta inicijativa Europola putem koje se razmenjuju informacije islamističkih internet stranica i propaganda terorističkih organizacija", navela je Mikl Lajtner.

Osvrnuvši se i na akcije austrijskih policijskih agencija protiv terorista, budući da su evidentne veze između ekstremista u Austriji i BiH, podsetila je na veliku akciju krajem prošle godine u kojoj je učestvovalo 500 pripadnika policije u Beču, Gracu i Lincu.

"Uhapšeno je ukupno 14 osumnjičenih ekstremista, propovednika mržnje i ratnika koji su se vratili iz Sirije. Oni su pokušali da radikalizuju muslimansku omladinu i naterati ih da se bore u Siriji. Prikupljeno je dosta dokaza koji govore o terorističkim aktivnostima", istakla je Mikl Lajtner.

Upitana kako komentariše činjenicu da je Beč postao centar u kojem se regrutiraju islamisti i šta se može protiv toga učiniti, navela je da je kao milionski grad s različitim socijalnim miljeima Beč, kao i neke druge metropole, dobra podloga za indoktrinaciju ili radikalizaciju.

"Osim represivnih mera koje preduzimaju bezbednosne agencije, Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovano je na jednom sveukupnom društvenom zadatku. Tu mislim na mere senzibilizacije društvene situacije i savetovanja o ekstremizmu", precizirala je Mikl Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track