PUCAJU KOSTI: U gipsu završi 5000 skijaša svakog dana!

ortopedi imaju pune ruke posla

PUCAJU KOSTI: U gipsu završi 5000 skijaša svakog dana!

Austrija -
Jedna bolnica u Tirolu je tokom školskog raspusta, imala dnevno između 180 i 200 pacijenata sa raznim lomovima i iščašenjima

BEČ - Na skijaškim stazama širom Austrije svakodnevno se teže ili lakše povredi oko 5000 skijaša. Zbog velikog broja lomova, bolnice koje su u blizini austrijskih skijališta imaju pune ruke posla, piše austrijski portal oe24.

„Radimo na granici svojih mogućnosti“, kaže doktor Rober Kadlec (Robert Kadletz), primarijus bolnice Sankt Johan (St. Johann) u Tirolu.

On dodaje da je samo ova bolnica, tokom školskog raspusta, imala dnevno između 180 i 200 pacijenata sa raznim lomovima i iščašenjima. Doktor je naglasio da skijašima prilikom padova najčešće stradaju ruke, noge i ramena.

Serija učestalih povreda skijaša, ali i veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom, ponovo je pokrenula pitanje sigurnosti na austrijskim skijalištima, na kojima je dnevno oko 500.000 hiljada skijaša. Franc Herl (Franz Hörl), predsednik udruženja koje se bavi sigurnošću skijaških liftova naglašava da je i jedna nesreća, koja se dogodi tokom skijanja, previše.

„Već godinama uspešno radimo na sprovođenju mera sigurnosti, ali dodatne mere, kao što je formiranje skijaške policije, za nas nisu finansijski izvodljive“, izjavio je Herl.

Podsetimo, u četvrtak je na skijalištu Pongau u Salcburgu teško stradao i Armin Asinger (Armin Assinger, 50), voditelj austrijskog izdanja popularnog kviza „Ko želi da postane milioner“ i nekadašnji profesionalni austrijski skijaš.Asingeru je prilikom pada tokom skijanja došlo do napuknuća ahilove tetive leve noge i uganuća kolena, zbog čega je u petak bio podvrgnut operaciji u bolnici Švarcah (Schwarzach).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track