PRETEKLI SMO ŠPANCE: Srpski turisti nagrnuli u Beč!
Foto: Wikipedija

Turizam

PRETEKLI SMO ŠPANCE: Srpski turisti nagrnuli u Beč!

Austrija -
U januaru je zabeleženo 757.000 noćenja, što je porast za dva odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine

BEČ - Broj srpskih turista u Beču u januaru je bio veći za 30 odsto nego inače, čime je Srbija ušla među top-deset i izbacila Španiju po broju gostiju u glavnom gradu Austrije.

Takođe, povećao se broj noćenja gostiju iz Austrije, Nemačke, SAD, Velike Britanije, Švajcarske i Francuske. Više je i gostiju iz Južne Koreje (14.000), Brazila (9.000) i Turske (9.000), dok je gostiju iz Japana znatno manje - ostvareno je 12.000 noćenja (11 odsto manje).

Povećanje broja noćenja u januaru nije se odrazilo na hotele viših kategorija, već samo na hotele sa tri zvezdice i skromnije smeštajne kapacitete. To je zbog smanjenog broja turista iz Rusije, koji, po pravilu odsedaju u najluksuznijim hotelima i apartmanima.

Bečki turizam je, inače, 2015. godinu započeo uspešno. U januaru je zabeleženo 757.000 noćenja, što je porast za dva odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Iako je zabeležen smanjen broj gostiju iz Rusije (za 31 odsto) i iz Rumunije (8 odsto) bečki turizam ipak beleži pozitivan rezultat zahvaljujući većem broju noćenja italijanskih gostiju i to za četvrtinu.

Sa prometom od 667,6 miliona evra od januara do decembra prošle godine ostvaren je plus za 9,6 odsto u poređenju sa 2013. godinom. Noćenja su se u 2014. godini za 6,3 odsto povećala na 13,5 miliona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track