VIRUS SE ŠIRI: Austriji preti epidemija malih boginja!

Lekari preporučuju vakcinaciju

VIRUS SE ŠIRI: Austriji preti epidemija malih boginja!

Austrija -
Broj obolelih od morbila konstantno se povećava i u Austriji. Samo u januaru i februaru zabeleženo je 47 novih slučajeva malih boginja u Austriji

BEČ - Osim u Nemačkoj, raste broj pacijenata obolelih od malih boginja i u Austriji, a postoji opasnost od izbijanja epidemije ove bolesti. Lekari zato preporučuju građanima da se vakcinišu protiv ove bolesti.

Godinama unazad u Nemačkoj nije zabeležen veći broj pacijenata obolelih od malih boginja. Prema pisanju nemačkog Špigla, u ovoj zemlji već je registrovano 593 obolelih od ove bolesti, a u Berlinu je od malih boginja preminula jedna beba. Posle Nemačke, broj obolelih se konstantno povećava i u Austriji. Samo u januaru i februaru zaeleženo je 47 novih slučajeva malih boginja u Austriji.

„To je mnogo obolelih, ako uzmemo u obzir da je tokom prošle godine u Austriji registrovano 114 pacijenata oboleli od ove bolesti, a 2013. godine ih je ukupno 74“, rekla je virolog Hajdemari Holcman (Heidemarie Holzmann) sa Medicinskog univerziteta u Beču.

Ona dodaje da se vrlo često male boginje potcenjuju.

„Kod svakog petog pacijenta javljuju se komplikacije. U najgorem slučaju male boginje mogu dovesti i do upale mozga, koja može biti opasna po život pacijenta“, naglašava Holcmanova.

Protiv ovog obolenja u Austriji najčešćese vakcinišu deca, čak 95 odsto beba je primilo vakcinu protiv malih boginja.

„Posebnu opasnost ova bolest predstavlja za adolescente i starije osobe", kaže Holcmanova i dodaje, "U ovim grupacijama imamo najmanje vakcinisanih osoba. Donekle dobra vest je da je prošle godine došlo do značajnog povećanja imuniteta na male boginje od čak 15 odsto" rekla je na kraju Holcmanova

Simptomi bolesti

Morbili, male boginje, ospice (lat. morbilli - „mala bolest“) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track