Najnovije vesti

NADROGIRAN PRE SMRTI: U krvi bivšeg ambasadora Kazahstana pronađen narkotik!
Foto: Reuter

Analize potvrdile

NADROGIRAN PRE SMRTI: U krvi bivšeg ambasadora Kazahstana pronađen narkotik!

Austrija
Alijev advokat je potvrdio da su krvne analize pokazale da je u pitanju vrsta barbiturata

BEČAnaliza krvi bivšeg ambasadora Kazahstana Rakata Alijeva koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u austrijskom zatvoru pokazala je da je neposredno pred smrt uzeo jednu vrstu narkotika.

Alijev advokat je za Ö1 potvrdio da su analize krvi pokazale da je u pitanju vrsta barbiturata, supstance koja je u Austriji odavno zabranjena, tako da niko od lekara nije mogao da je prepiše.

Barbiturati menjaju svest i mogu da se upotrebe i kao sredstva za uspavljivanje ili omamljivanje.

U isto vreme austrijski mediji spekulišu da je Alijev, koji je početkom nedelje pronađen mrtav u svojoj ćeliji u bečkom zatvoru, mogao bi biti žrtva naftnih interesa Austrije.

Bečki dnevnik "Prese" objavio je navodni mejl bečkog advokata Gabrijela Lanskog, koji zastupa porodice žrtava Alijeva, koji je bio osumnjičen za dvostruko ubistvo, upućen šefu austrijske naftne kompanije OMV Gerhardu Rojsu.

U mejlu od 27. juna 2011, advokat je zatražio od Rojsa da se založi za krivično gonjenje ranijeg zeta predsednika Kazahstana.

Samo 11 dana ranije austrijsko pravosuđe je, po drugi put, odbilo izručenje Alijeva Kazahstanu zbog tamošnjeg stanja u vezi poštovanja ljudskih prava. Advokat je ukazao da bi dalje odbijanje bilo više nego problematično.

Početkom jula, iste godine, austrijsko pravosuđe je započelo istragu protiv Alijeva zbog ubiststva dva kazahstanska bankara i pranja novca.

"Austrija mora preuzeti krivično gonjenje, jer u suprotnom prete drastične posledice", naveo je advokat u svom mejlu dodajući da postoji pretnja da Kazahstan, ne samo povuče bilateralnog ambasadora iz Austrije, već i potpuno prekine diplomatske odnose i ujedno pozove druge države na solidarni stav protiv Austrije.

Inače OMV iz Kazahstana uvozi naftu, a advokat je u mejlu ukazao i na tu "zavisnost".

Ekonomski potencijal Kazahstana je, kako je naglasio, od posebnog značaja za austrijsku privredu, dok Kazahstan ne zavisi od Austrije.

Ovaj mejl je početkom februara predat tužilaštvu u Beču, koje trenutno proverava da li se radi o verodostojnom, ili falsifikovanom elektronskom dopisu.

Rojs je "Preseu" kazao da se ne može setiti mejla, ali da zasigurno nije lično reagovao na to.

Kazahstan je još 2010. intervenisao kod bečkih vlasti u cilju izručenja Alijeva.

Bečki Kurir je tada objavio da je tadašnji kazahstanski ambasador nezvaničnim putem informisao upravu OMV da "pitanja bezbednosti investicija direktno zavise od odluke Ministarstva pravosuđa Austrije" u slučaju Alijev.

Bivši ministar privrede Austrije Martin Bartenštajn je, nakon odbijanja prvog zahteva za izručenje, kao svedok pred sudom, rekao da su austrijske firme u Kazahstanu izložene šikaniranju zbog ovog slučaja.

Alijev je, kako su saopštile austrijske vlasti, u utorak počinio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Njegov advokat ne veruje u samoubistvo, i tvrdi da je Alijev, koji je pao u nemilost predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, žrtva ubistva.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...