DEBAKL SOCIJALDEMOKRATA: Privredna komora Beča ostaje pod kontrolom narodnjaka!
Foto: Milan Ilić

Izbori za privrednu komoru

DEBAKL SOCIJALDEMOKRATA: Privredna komora Beča ostaje pod kontrolom narodnjaka!

Austrija -
SWV je u Beču najveći gubitnik, izgubilo je skoro trećinu podrške koju je imao 2010!

BEČ - U Austriji, pa i u Beču, kormilo Privredne komore ostaje čvrsto u rukama Privrednog saveza (Wirtschafsbund- WB), frakcije Narodnje partije Austrije (ÖVP).

Na izborima za Privrednu komoru Austrije, koji su održani od utorka do četvrtka (24-26. februar), narodnjački WB osvojio je u Austriji čak dve trećine svih glasova (66,6 odsto).

U Beču, gde ima najozbiljnije konkurente, WB je uspeo da osvoji oko 50,6 odsto glasova i odbrani nadpolovičnu većinu (u 2010. je WB imao 50,3 odsto glasova). U ostalim pokrajinama WB je dobio između 60 i 80 odsto glasova. Ovo su preliminarni rezultati, objavljeni sinoć, dok će konačni će biti saopšteni u utorak, 3. marta.

Izbori za Privrednu komoru Austrije obavljaju se po pokrajinama, jer je tako i organizovana ova glavna organizacija za zaštitu interesa svih vlasnika preduzeća u državi. Sa 66,6 odsto glasova, WB ostaje neprikosnoven vođa PK u Austriji, iako je na ovim izborima WB dobio 4,3 odsto glasova manje nego 2012.

"Dvotrećinsku većinu u današnje vreme nije lako održati", izjavio je sinoć Kristof Lajtl (Christoph Leitl), predsednik Savezne Privredne komore Austrije. Lajtl će najverovatnije još pet godina ostati na čelu ove krovne organizacije.

Daleko iza WB-a, druga najjača frakcija u Privrednoj komori ostaje Socijaldemokratsko privredno udruženje (SWV), sa 10,1 odsto glasova u Austriji. Međutim, u Beču je SWV najveći gubitnik, izgubilo je skoro trećinu podrške koju je imao 2010: od 29,7 odsto glasova SWV Beč pao je na 20,5 odsto. Ipak, u nekim granama SWV je ostala najjača frakcija, na primer među posrednicima u osiguranju.

Krug slobodarskih privrednika (RFW) u Austriji je dobio 9,4 odsto glasova, jedan procenat više nego 2010, ali je u Beču pao sa 4,7 odsto 1,3 odsto.

Frakcija Zelenih, zvana Zelena privreda, najveći je dobitnik. U čitavoj državi je imala 3,3 odsto više glasova nego 2010, sada dje ošla do 9,1 odsto. Zelena privreda je još bolje prošla u Beču, gde je osvojila 12,9 odsto glasova. Zeleni su posebno jaki među slobodnim zanimanjima: umetnicima, fotografima i slično, gde su u Beču iza sebe ostavili sve druge frakcije, pa i WB.

NEOS je, sa svojom frakcijom UNOS (Preduzetnička Austrija), po prvi put kandidovao na izborima za PK u Austriji. Dobili su dva procenta glasova. U Beču, gde su imali najjaču kampanju, osvojili su 6,1 odsto. Posebno jaki su bili u granama informatičkih, konsultantskih i sličnih savremenih usluga. UNOS je iza sebe ostavio drugu slobodarsku frakciju - FPÖ za mala i srednja preduzeća (FPÖ pro Mittelstand), iako je ova skoro udvostručila broj glasova i došla sada na 5,3 odsto.

Markus Ornig, šef UNOS-a u Beču i Hans Arsenović, vođa Zelene privrede, izjavili su za Kurir sinoć u Privrednoj komori Beča da su izuzetno zadovoljni rezultatima izbora. Zadovoljan je i Valter Ruk (Walter Ruck), vođa bečkog WB-a, koji je samouvereno najavio da će nastaviti da radi na dobrobit svih bečkih privrednika i preduzeća i u narednom mandatu.

Deprimiran je bio Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik SWV-a Beč, koji je morao da se suoči sa katastrofalnim rezultatom, gubitkom skoro jedne trećine podrške bečkom SWV-u u odnosu na izbore 2010. Štrobl naglašava da su u SWV-u ipak postigli jedan od ciljeva, da podstaknu malo više preduzetnika u Beču da izađu na glasanje.

Crni u bečkoj komori osvojili 49 od 87 mesta

U Beču je na izbore za Privrednu komoru izašlo samo 31,23 odsto od ukupno 133.233 vlasnika aktivnih preduzeća. Ipak, to je za dva procenta više nego 2010. Od ukupno 87 mesta u parlamentu Privredne komore Beča, 49 će imati narodnjački WB, 23 socijaldemokratsko SWV, sedam Zelena privreda, četiri FPÖ za mala i srednja preduzeća, a po dva NEOS-ov UNOS i Stručna lista zanatske privrede - Krug slobodarskih privrednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track