Socijaldemokrate osvojile 40,23 odsto odborničkih mesta, FPÖ, izgubila 13 odsto glasača!
Foto: Rojters

Prvi krug lokalnih izbora u Koruškoj

Socijaldemokrate osvojile 40,23 odsto odborničkih mesta, FPÖ, izgubila 13 odsto glasača!

Austrija -
Drugi krug izbora za odbornike i gradonačelnike koruških opština biće održani 15. marta

KORUŠKA - Posle jučerašnjih lokalnih izbora u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj razlog za slavlje imaju Socijaldemokratska partija (SPÖ), zatim Narodna partija (ÖVP), i Zeleni. Ove tri partije trenutno vladaju na pokrajinskom nivou, u koaliciji, a očigledno im glasači veruju i na opštinskom nivou.

Kada se pogleda ukupan broj odborničkih mesta u 132 koruške opštinske skupštine, socijaldemokrate su dobile 40,23 odsto, to jest 3,58 odsto više nego na prethodnim izborima; narodnjaci su osvojili 22,51 odsto (plus 2,1 odsto), a slobdarci 17,96 odsto (minus 12,98 odsto). S druge strane, prethodno, u vreme Jerga Hajdera (Jörg Haider, poginuo 2008. automobilskoj nesreći) u Koruškoj neprikosnovena Slobodarska partija (FPÖ), izgubila je čak 13 odsto glasova.

Posle jučerašnjih izbora za odbornike i gradonačelnike koruških opština, jasno je da će 44 gradonačelnika biti iz SPÖ-a, 23 iz ÖVP-a, 14 iz FPÖ-a, dok su u 12 iz ostalih partija. U još 38 opština mora da se obavi drugi krug izbora za gradonačelnike. Osim u Celovcu (Klagenfurt), glavnom gradu austrijske Koruške, drugim krugom izbora će se odrediti gradonačelnici Hermagora i Feldkirhena (Feldkirchen) i više drugih, manjih gradova pokrajine.

Veliki rast su zabeležili i Zeleni, koji sada imaju 5,6 odsto odbornika, ali računaju na još tokoliko u koaliciji sa drugim partijama. Tim Štronaha (team Stronach) nije potpuno zamro, ova partija je uspela da svoje odbornike dobije u dve opštine. Slovenačka nacionalna manjina je, sa svojom Jedinstvenom listom, osvojila mesto gradonačelnika u Železnoj Kapli (Bad Eisenkappel). U mestu Globasnica (Globasnitz) je po broju glasova takođe najjača partija i njen kandidat ima dobre šansse za gradonačelnika u drugom krugu.

Drugi krug izbora zakazan je za 15. mart.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track