JAČA KONTROLA NA BEČKOM AERODROMU: Od 1. marta detaljni pregled laptopova i mobilnih telefona!
Foto: Reuter

Prevencija terorističkih napada

JAČA KONTROLA NA BEČKOM AERODROMU: Od 1. marta detaljni pregled laptopova i mobilnih telefona!

Austrija -
U slučaju da se sumnjivi tragovi pronađu, uređaj će morati da se isključi i otvori radi detaljnijeg pregleda. Sumnjivi telefoni, laptopovi i tableti biće detaljno proveravani, kaže Petter Kleman, potparol aerodroma

BEČ - Na bečkom aerodromu Švehat (Schwechat) od 1. marta pooštrena je kontrola elektronskih uređaja, pre svega laptopova, tableta i mobilnih telefona.

Do sada su se ovi uređaji tokom kontrole izdvajali u posebne u plastične kutije kako bi se na skeneru lepo videla njihova unutrašnjost. Sada će radnici aerodromske kontrole moći i da otvore i detaljno provere ove uređaje, kako bi se sprečio eventualni unos eksplozivnih materija u avione.

"Radnici na aerodromu moći će da utvrde da li je kućište laptopa ili telefona otvarano. U slučaju da se sumnjivi tragovi pronađu, uređaj će morati da se isključi i otvori radi detaljnijeg pregleda. Sumnjivi telefoni, laptopovi i tableti biće detaljno proveravani", kaže Petter Kleman, potparol bečkog Aerodroma AG.

Podsetimo, ove mere biće uvedene zbog novog zakona EU koji regulište kontrolu eksplozivnih materija, koji je stupio na snagu 1. marta ove godine.

Na Švehatu će biti uvedeni i najnoviji detektori za otkrivanje eksploziva koji odgovaraju standardima EU. Bečki aerodrom planira da za mere pojačane kontrole putnika i bezbednosti na aerodromu samo ove godine investira pet miliona evra i zaposli oko 100 radinka.

Inače, pooštrene kontrole na aerodromima širom EU uvedene su posle terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track