KURC: Prerano za odluku o produženju sankcija Rusiji
Foto: Reuters

Zavisi od stanja u Ukrajini

KURC: Prerano za odluku o produženju sankcija Rusiji

Austrija -
Smatram da je nepotrebno da se odluka donosi sada. Sankcije su na snazi do leta tako da ima dovoljno vremena za odluku, ukazao je Kurc

BRISEL - Austrija smatra da nije potrebno donosoti odluku o produženju ekonomskih sankcija protiv Rusije u ovom trenutku i da takva mera treba da zavisi od stanja u Ukrajini, istakao je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz).

“Smatram da je nepotrebno da se odluka donosi sada. Sankcije su na snazi do leta tako da ima dovoljno vremena za odluku”, ukazao je Kurc novinarima u Briselu odgovarajući na pitanje da li EU treba da odluči sada o produženju sankcija protiv Rusije pošto aktuelne kaznene mere ističu krajem jula.

Prema Kurcu odluka o produženju ili ukidanju aktuelnih sankcija trebalo bi da zavisi od razvoja situacije u Ukrajini.

Austrija je, u prošlosti, u više navrata iznosila svoje umereni stav prema sankcijama i protivila se proširenju kaznenih mera protiv Moskve.

On je istakao da će definitivno tema sankcija biti na dnevnom redu Samita šefova država i vlada EU 19. i 20.marta.

Na izjavu predsednika Ukrajine Petra Porošenka da je "Minsk mrtav“ Kurc je kazao da bi trebalo biti obazriv sa takvim izjavama.

"Sve napore bi trebalo da iskoristimo da se primeni sporazum iz Minska, koji je trenutno jedini instrument koji imamo na raspolaganju za postizanje mira“, kazao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track