METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Čekaju nas tropska leta i sve toplije zime!
Foto: Reuter

Klima uzvraća udarac

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Čekaju nas tropska leta i sve toplije zime!

Austrija -
Kada se odbiju neki prirodni efekti ostaje efekat staklene bašte. Emisija ugljen-dioksida je glavni uzročnik zagrevanja u Austriji, kaže Olik

BEČ - Meteorološki zapisi potvrđuju da su u Austriji u poslednjih tridesetak godina i leta i zime sve topliji, ali i da će se ovaj trend nastaviti, posebno kada su letnje temperature u pitanju. Prosečna temperatura u Austriji raste kontinuirano, još od godine 1890, kaže Aleksandar Orlik (Alexander Orlik) iz austrijskog Centralnog zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču.

I u nizinama, kao i na planinama Austrije, leta su sve toplija, dodaje Orlik za austrijski nedeljnik Njuz. Meteorološka statistika pokazuje da su od sredine 1970-ih do danas letnje temperature porasle u proseku za 1,8 stepena Celzijusa.

Zimi su oscilacije temperatura veće, ali i tu se beleže sve više temperature u nizinama: od 1940-ih do danas više su u proseku za dva stepena. Međutim, kada se posmatraju samo austrijske planine u poslednjih 20 godina, prosečne zimske temperature na njima su pale za jedan stepen.

Da li će se održati ovaj trend i koliko dugo, to niko ne može da sa sigurnošću kaže, priznaje Orlik, ali njegove kolege upozoravaju da će leta iz godine u godinu biti sve toplija, sa sve češćim talasima tropskih temparatura preko 30 stepeni Celzijusa.

Glavno pitanje za meteorologe i druge stručnjake je da li je trend sve viših temperatura vazduha prirodna oscilacija ili je čovek taj koji zagreva planetu.

"Kada se odbiju neki prirodni efekti ostaje efekat staklene bašte. Emisija ugljen-dioksida je glavni uzročnik zagrevanja u Austriji“, kaže Olik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja