SPREČENA DA ODE U DŽIHAD: Islamisti sa Kosova zavrbovali Austrijanku (19) da krene u Siriju!
Foto: Nezavisne.com

UHAPŠENA U BEČU

SPREČENA DA ODE U DŽIHAD: Islamisti sa Kosova zavrbovali Austrijanku (19) da krene u Siriju!

Austrija -
Devetnaestogodišnju Violu E. dvojica radikalnih muslimana ubedili su da sa njima krene u "sveti rat" i već joj nabavili falsifikovan pasoš za koji je platila 3.500 evra

BEČ - Austrijska policija uhapsila je u utorak Violu E. (19) i sprečila je da ode u Siriju i pridruži se džihadistima. Ova devojka je u Beču učila za poslastičara, međutim, počela je da se druži sa radikalnim islamistima poreklom iz Srbije koji su je vrbovali da sa njima krene u "sveti rat".

Ona potiče iz dobrostojeće austrijske porodice i ima još jednu sestru. Viola je u Beču najpre krenula u školu učenika u privredi, ali je poslastičarski zanat ubrzo napustila. U Beču je počela da se druži sa dvadesetjednogodišnjim momkom koji je rodom sa Kosova i on je upoznao sa još jednim prijateljem (20) rodom iz Srbije, koje je upoznala preko društvenih mreža.

Ova dvojica muslimana koji su bili nezaposleni stalno su pričali o džihadu i planirali odlazak u Siriju. Violu su ubedili da im se priključi i sa njima krene u "sveti rat". Nabavili su joj i falsifikovan pasoš i to naplatili 3.500 evra.Srećom neki Violini prijatelji, sve su prijavili policiji koja je u utorak upala u njen stan.

Tamo su imali šta da vide: bio je pun borbenih noževa. Viola je ispričala policajcima da je u jednom o stanova svojih prijatelja videla i pojaseve za nošenje eksploziva, kakve koriste teroristi-samoubice, ali policija još nije uspela da ih pronađe.

Viola je uhapšena u utorak ali je dan kasnije puštena iz pritvora. Njen slučaj je sada predmet Pokrajinskog suda u donjeaustrijskom Kremsu. Oliver N.(16), takođe rođeni Austrijanac koji je prešao u islam i bio u Siriji u redovima Islamske države, a koji je uhapšen 17. marta u Beču ostaje i dalje u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track