USTANAK BELIH MANTILA: Danas u Beču veliki protest lekara!
Foto: KURIR

Nezadovoljni novim radnim vremenom

USTANAK BELIH MANTILA: Danas u Beču veliki protest lekara!

Austrija -
Lekari su ogorčeni i jer je ministarka Veseli ignorisala činjenicu da se 87 procenata lekara izjasnilo protiv novopredložene organizacije rada i sistema plata

BEČ - Oko 1.000 bečkih lekara najavilo je za danas u 16 časova protest protiv novog radnog vremena, koje im ograničava broj nedeljnih radnih sati, zbog čega će im, automatski, biti smanjena i primanja.

Današnje demonstracije zakazane su pošto je propao dogovor između udruženja lekara i bečke pokrajinske ministarke za zdravlje Sonje Veseli (Sonja Wehsely, SPÖ). Dogovori su prekinuti za vikend bez rezultata koji bi zadovoljio lekare. Podsetimo, lekari se protive novom radnom vremenu koje se ograničava na maksimalno 48 sati (ranije je bilo 60) i drugačijom organizacijom rada, što direktno utiče na smanjenje njihovih plata.

Ministarka Veseli je juče optužila lekare za nepopustljivost. S druge strane, lekari su ogorčeni jer je ministarka ignorisala činjenicu da se 87 procenata lekara izjasnilo protiv novopredložene organizacije rada i sistema plata.

"Gradska vlada želi da pređe preko naše volje. To je neprofesionalno. Nijedno preduzeće, a kamoli zdravstveni koncern, ne mogu da donose odluke protiv skoro 90 procenata svojih zaposlenih", izjavio je dnevnom listu Esterajh Tomas Sekereš (Thomas Sekeresz), predsednik Lekarske komore Beča.

Napetost između bečkih lekara i pokrajinskog ministarstva zdravlja porasla je poslednjih dana zato što Veseli želi da nastavi pregovore tek sutra, a da u petak u bečkom parlamentu na glasanje iznese predlog novog bolničko-lekarskog radnog vremena i plata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track