PROTEST LEKARA: Krećemo u štrajk ako nam ne ispune uslove!
Foto: Prinskrin Esterrajh

Demonstracije

PROTEST LEKARA: Krećemo u štrajk ako nam ne ispune uslove!

Austrija -
Pacijenti već predugo čekaju na pregled u ambulantama kao i na termin za operaciju. U AKH je već sada otkazano oko 15 odsto operacija

BEČ - Više od 1.000 bečkih lekara juče je izašlo na protest protiv uvođenja novog radnog vremena za zdravstvene radnike, a rukovodstvo lekarske komore najavilo je uskoro štrajk ako se ne ispune uslovi zdravstvenih radnika.

“Protestujemo jer se preko nas jednostavno gazi”, kaže predsednik lekarske komore Tomas Sekereš (Thomas Sekeresz). Lekari iz kliničkog centra AKH kao i iz bolničkog udruženja pridružili su se kolegama u protestu čija se kolona protezala od bečkog medicinskog univerziteta sve do Marija-Terezijen-Placa (Maria-Theresien-Platz).

Lekari protestuju protiv uvođenja novog pravilnika o radnim satima. Umesto 60 sati nedeljno, moraće da rade 48, čime će im i zarade biti smanjene. Iako im Grad Beč nudi osnovnu platu veću za 25 procenata, lekari nisu zadovoljni. Szekeres kaže:

"Misle da će smanjenjem radnih sati i smanjenjem osoblja da imaju isti učinak. To je potpuno suludo!“

Pacijenti već predugo čekaju na pregled u ambulantama kao i na termin za operaciju. U AKH je već sada otkazano oko 15 odsto operacija i Sekereš preti da će ta brojka uskoro dostići 40 odsto. Sekereš naglašava da ove demonstracije nisu kraj, već da se planira štrajk. Obustavom rada ne prete samo zaposleni u bečkom zdravstvu, već se i u austrijskoj pokrajini Koruška, kao i na univerzitetskoj klinici u Gracu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track