OFICIRI AUSTRIJSKE VOJSKE UPOZORAVAJU: Razoružavaju nas, a ćuti i politički i vojni vrh!
Foto: Grebien / Bundesheer

Otvoreno pismo Verneru Fajmanu

OFICIRI AUSTRIJSKE VOJSKE UPOZORAVAJU: Razoružavaju nas, a ćuti i politički i vojni vrh!

Austrija -
Potpukovnik Kristijan Šiler, u ime 1.700 podoficira pokrajine Salcburg, upozorio je da im se oduzima oružje za podršku, a važni sistemi naoružanja smanjuju se na minimum čime je ugrožena bezbednost zemlje

BEČ - Podoficiri austrijske vojske upozoravaju da kurs štenje dovodi armiju u situaciju da gubi sposobnost da odbrani zemlju.

U otvorenom pismu potpukovnik Kristijan Šiler, u ime 1.700 podoficira pokrajine Salcburg, upozorio je da bi vojska mogla da izgubi poslednje vojne kompetencije. On kritikuje da se merama štednje veća pažnja posvetila vojnim orkestrima od sposobnosti vojske da brani zemlju. U pismu upućenom kancelaru Verneru Fajmanu istovremeno podoficiri iskazuju nepoverenje vojnom rukovodstvu.

"Mi podoficiri smo razočarani kako političkim, tako i vojnim rukovodsnostom. Nedostaju nam informacije zašto je političko rukovodstvo odustalo od sposobnosti odbrane Austrije. Postavlja se pitanje svrhe. Oduzet nam je jedan od najvažnijih alata vojnika a to je motivacija", navodi se u pismu.

U vreme kada u Evropi postoje krize, kako navode, Austrija razoružava svoju vojsku. Ostatku jedinica, prema tvrdnjama podoficira, oduzimaju oružje za podršku, a važni sistemi naoružanja smanjuju se na minimum.

"Ostatak austrijske vojske se pretvara u lako naoružanu tehničku pomoćnu jedinicu, a vojno rukovodstvo o tome ćuti", kritikuju podoficiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track