Narodna partija Austrije želi da izbriše neutralnost iz svog programa!
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

novi pokušaj

Narodna partija Austrije želi da izbriše neutralnost iz svog programa!

Austrija -
"Imajući u vidu dalji razvoj EU, zalažemo se za zajedničku evropsku vojsku", navodi se u dokumentu, u kojem se nijednom rečju ne pominje neutralnost - i to svesno, istakao je generalni sekretar stranke Gernot Blimel

BEČ - U Nacrtu novog stranačkog programa Narodne partije Austrije (ÖVP), koja zajedno sa socijaldemokratama čini vladajuću koaliciju, više se ne pominje neutralnost, već se samo govori o vojsci Evropske unije.

ÖVP planira da 12. maja, na partijskom kongresu, usvoji novi program i to će biti prilika za novi pokušaj da se iz programa stranke ukloni privrženost neutralnosti zemlje. Raniji lider ÖVP Volfgang Šisel pokušao je da pojam neutralnosti izbaci iz programa i da u bezbednosnu doktrinu zemlje unese opciju pristupanja NATO-u.Taj pokušaj bezbednosno-političkog preokreta u ÖVP je, međutim, doživeo neuspeh.

"Imajući u vidu dalji razvoj EU, zalažemo se za zajedničku evropsku vojsku", navodi se u dokumentu, u kojem se nijednom rečju ne pominje neutralnost - i to svesno, istakao je generalni sekretar stranke Gernot Blimel.

On kaže da očekuje burnu debatu o mnogim temama. O nacrtu programa narednih nedelja treba da razgovaraju stranačka tela, te je moguće da će doći do nekih izmena. Ukoliko bude usvojen, to bi bio osmi program ÖVP, a pored toga na kongresu biće usvojeni i novi statuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track