RADE ZA VELIKI PETAK: Austrijanci danas na strogom postu i na poslu!
Foto: Ap

Uskršnji praznici

RADE ZA VELIKI PETAK: Austrijanci danas na strogom postu i na poslu!

Austrija -
Iako je Austrija katolička zemlja, Veliki petak nije neradni dan u ovoj republici, bar ne za sve radnike

BEČ - Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Veliki petak, dan Hristovih muka i smrti. Za vernike širom Austrije danas je dan najstrožeg posta.

Tokom uskršnjih praznika austrijski učenici su na kraćem školskom raspustu, a upravo tada se veliki broj porodica odlučuje za kraće odmore i turistička putovanja.

Međutim, iako je Austrija katolička zemlja, Veliki petak nije neradni dan u ovoj republici, bar ne za sve radnike. Naime, pripadnici Evangelističke i Starokatoličke crkve, kao i metodisti, odnosno pripadnici "Evangeličke metodističke crkve", koji predstavljaju protestantski evangelističi pokret, danas imaju slobodan dan, dok je sve ostale građane Austrije Veliki petak "običan“ radni dan. Uskršnji ponedeljak će biti neradni dan, pa tako svi zaposleni u Austriji imaju produženi vikend.

Kao i tokom božićnih praznika, tako i u pred rimokatolički Uskrs, širom alpske republike se održavaju uskršnji vašari, koji predstavljaju idealno odredište za ljubitelje kreativnih i nesvakidašnjih poklona.

Najveći i najpoznatiji bečki uskršnji vašar održava se ispred carskog dvorca Šenbrun (Schönbrunn), koji je ove godine za posetioce otvoren od 21. marta. Više od 60 izlagača građanima Beča i brojnim turistima nudi izvanredne rezbarije od drveta, umetničke predmete od stakla i keramike, mirišljave sapune i kupke, razne ručno pravljene dekorativne predmete.

Dok se deca zabavljaju u kreativnim radionicama koje su sastavni deo svakog uskršnjeg vašara ispred dvorca Šenbrun, roditelji za to vreme mogu uživati u ukusima raznoraznih punčeva, kao i u tradicionalnim austrijskim specijalitetima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track