PROTERANI IZ BEČA: Izbacuju slot aparate iz svih lokala!
Foto: Novomatic Group Of Companies

Sud ozakonio gradsku odluku

PROTERANI IZ BEČA: Izbacuju slot aparate iz svih lokala!

Austrija -
Odlukom austrijskog Ustavnog suda 2.700 aparata za kockanje biće uklonjeno iz ugostiteljskih objekata i salona za igru

BEČ - Ustavni sud Austirje potvrdio je odluku Grada Beča od 1. januara ove godine kojom se zabranjuje držanje slot aparata u ugostiteljskim objektima i salonima za igru. Izuzetak su objekti koji imaju licencu kockarnice (Casinos).

Ova odluka definitivno znači uklanjanje 2.700 automata za igru u Beču, koliko ih je u navedenim objektima bilo krajem 2014. Velika većina, njih 1.500, u vlasništvu je preduzeća Novomatik (Novomatic), koji je i podneo žalbu Ustavnom sudu, tražeći da se poništi gradska bečku odluku o zabrani automata.

Ustavni sud je, međutim, utvrdio da nije povređeno pravo na privređivanje, niti je oštećeno poslovno poverenje, jer je prethodno postojao četvorogodišnji prelazni period. Posle tog perioda je vlada Grada Beča, za razliku od drugih austrijskih pokrajina, odlučila da ne dozvoli automate izvan kasina.

Za zabranu se najviše zalagala partija Zelenih, da bi inicijativu kasnije podržala i Socijaldemokratska partija (SPÖ). Odlukom Ustavnog suda stavljena je tačka na odluku bečke vlade, kažu u bečkoj vladi. Iz poslovodnog odbora Novomatika došao je u medije samo štur komentar da pravnici preduzeća „pažljivo proučavaju odluku“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track